A3 Haber

Peş peşe otobüs faciaları: Atılması gereken dört adımı konunun uzmanı anlattı

Peş peşe otobüs faciaları: Atılması gereken dört adımı konunun uzmanı anlattı

Peş peşe otobüs faciaları: Atılması gereken dört adımı konunun uzmanı anlattı
Ağustos 09
08:40 2021

Manisa’da üç gün önce meydana gelen ve altı kişinin, dün de Balıkesir’de 15 kişinin, İzmir Kemalpaşa’da sekiz kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının eski model otobüslerle, yorgun, uykusuz şoförler nedeniyle çıktığı iddia edildi. Fren ve Trafik Güvenliği Uzmanı, Makine Yüksek Mühendisi, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Üyesi Alpay Lök, kazaları değerlendirdi.

Kazaları Hürriyet’ten Aysel Alp’e değerlendiren Fren ve Trafik Güvenliği Uzmanı, Makine Yüksek Mühendisi, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Üyesi Alpay Lök, “Hemen yarın itibariyle gece yolculukları olan, uzun hatlara AEBS (Gelişmiş Acil Frenleme Sistem) olan 2016 model ve üstü otobüsler ile yolculara emniyet kemeri zorunlu kılınmalı” dedi.

Bunların ardından da yılda elektronik sistemlerin sökme takmalı denetimini zorunlu kılan AB muayene sistemine geçilerek şoförlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini anlatan Lök, bu 4 adım atılmazsa ölümlü otobüs kazalarının devam edeceğini vurguladı.

Lök, şoförlerin çalışma koşullarını da, “Sürücülerin hiçbiri otobüs sahibi değil, uzun hatlarda üç şoför ayda 50 bin kilometre yol yapıyor, hiç durmuyor. Şoförler otobüslerin bagajında yatıyor. Ne zaman uyanırsınız dediğimizde motor durunca diyor. Bu çok sağlıksız, dinlenmiş sayılmıyor. Avrupa’da şoförlerin hafta sonu iki gün evinde yatmadığında tam dinlenmenin gerçekleşmediği tespit edilmiş. Bizim şoförler hep yorgun, hep uykusuz” sözleriyle anlattı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER