A3 Haber

Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt’ta HES kapaklarının patladığı iddialarına yanıt

Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt’ta HES kapaklarının patladığı iddialarına yanıt

Sel felaketinin yaşandığı Bozkurt’ta HES kapaklarının patladığı iddialarına yanıt
Ağustos 14
21:11 2021

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde ‘HES kapaklarının patladığı’ iddialarına ilişkin, “Taşkın ve sel afetleri meydana geldiği zaman, yukarı havzada bir HES var ve ‘HES patladı’ şeklinde asılsız haberler veya asılsız yorumlar yapılıyor. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil” dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, sel felaketinin yaşandığı Bozkurt ilçesinin yakınındaki hidroelektrik santralini gazetecilerle helikopterle havadan inceledi.

İncelemenin ardından gazetecilere açıklama yapan Yıldız, Bozkurt’taki sel felaketinden önce hava tahminlerine göre gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Helikopterle sahayı dolaştıklarını dile getiren Yıldız, “İki tesisimizi de yukarıdan gördük. Hem santral binalarımızı gördük hem santrale su alan daha yukarıdaki ‘regülatör yapısı’ dediğimiz yapıları gördük. Yapılarda bir deformasyon olmadığını, yıkılma olmadığını hep beraber müşahede ettik” diye konuştu.

Yıldız, santralin depolaması bulunmayan bir tesis olduğuna dikkati çekerek, “Barajı olmayan, sadece nehirden suyu ufak bir kabartma yapısıyla alıp santrale taşıyan yapılar. Zaten bu nedenden dolayı depolaması olmadığı için havuzları da çok küçük. Herhangi bir risk teşkil etmiyor” dedi.

Bir gün önceden HES üzerinde sel tehlikesine karşı gerekli çalışmanın yapıldığını söyleyen Yıldız, meydana gelen taşkınların HES’le alakasının bulunmadığını belirtti.

Yıldız, “Taşkın ve sel afetleri meydana geldiği zaman, yukarı havzada bir HES var ve ‘HES patladı’ şeklinde asılsız haberler veya asılsız yorumlar yapılıyor. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil” diye konuştu.

Gazetecilerin bazı beton blokların yıkıldığı yönündeki sorusuna ise Yıldız, “O gördüğünüz, tamamıyla regülatörden suyu taşıyan iletim boruları. Onların heyelanla yıkıldığını gördük. Bununla hiçbir alakası yok” yanıtını verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER