A3 Haber

17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Gölcük, Yalova ve Avcılar’da anıldı

17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Gölcük, Yalova ve Avcılar’da anıldı

17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Gölcük, Yalova ve Avcılar’da anıldı
Ağustos 17
07:46 2021

17 Ağustos depreminin 22’nci yıldönümünde depremin meydana geldiği saat 03.02’de Gölcük Kavaklı Sahili’ndeki deprem anıtında anma töreni düzenlendi.

Anma töreninde konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “17 Ağustos 1999 asrın felaketinin 22’nci yıldönümündeyiz. Gecenin bu saatinde pek çok hemşerimiz anma için buradalar. Bizim açımızdan 16 Ağustos yılın en uzun gecesi, 17 Ağustos’ta en uzun günü. Gerçekten o gün yaşadığımız 45 saniyelik süre, hem kendi hayatımızı hem de şehrin hayatını, çehresini tamamen değiştirdi. Aradan geçen 22 senenin sonunda şehir depremin izlerini sildi. Ancak o gün kaybettiğimiz canları tekrar geri getirme şansımız yok. Buradan çıkaracağımız ders, deprem gerçeğini biz o gün, sabah çok net bir şekilde anladık” dedi.

Afetlerdeki zararları azaltacak tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut da, “Bundan tam 22 yıl önce 03.02’de en kritik, en zorlu saatte asrın felaketini ilçemizin merkezinde yaşadık. Bu bir dünyanın felaketi desek, yanlış olmaz. Son yüzyıllarda gerçekleşen en büyük depremlerden bir tanesiydi. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünya var olduğu tarihten itibaren, doğal afetler her zaman olmuştur. Bundan sonra da olacaktır. Bizim insanlık olarak yapmamız gereken, bu afetlerdeki zararları minimize edecek tedbirleri almaktır” diye konuştu.

Yalova’da da anma etkinliği düzenlendi

Marmara Bölgesinde büyük yıkıma neden olan 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremin 22’nci yıldönümü dolayısıyla Yalova’da da anma etkinliği düzenlendi. Kentte depremin simgesi olan Deprem Anıtı’nda düzenlenen törende aradan geçen 22 yıla rağmen silinmeyen acı yeniden yürekleri dağladı.

2 bin 504 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 bin 201 bina ve iş yerinin yıkıldığı Yalova’da düzenlenen etkinlik, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında bulunan Deprem Anıtı’na kadar gerçekleştirilen yürüyüşle başladı. Depremde yakınlarını kaybeden vatandaşlar büyük afetin simgesi olan Deprem Anıtı’na çiçekler bıraktı.

Etkinliğe katılanlar deprem sırasında çekilmiş ve afetin yürek sızlatan görüntüsünü gözler önüne seren fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı anıt önünde yakınlarını arayanlar, gözyaşlarını tutamadı.

Avcılar’da anma

17 Ağustos Depremi’nde Avcılar’da yıkılan 28 binanın enkazında hayatını kaybeden 246 kişi, felaketin 22’nci yıldönümünde depremin meydana geldiği saat olan 03.02’de anıldı. Avcılar Kent Konseyi’nin Marmara Caddesi’ndeki Deprem Anıtı önünde düzenlediği anma töreninde, 17 Ağustos Depremi’nde Avcılar’da ölen 246 kişinin anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, 22 yıldan bu yana aynı yerde aynı dileklerde bulunduklarını ve bir daha benzer acıların yaşanmaması için sağlam yapılara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

CHP Milletvekili Özgür Karabat da, yerel ve merkezi yönetimin işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Törene katılanlar anıta karanfiller bırakıp, dua etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER