A3 Haber

Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı: Eğitimde aşı olmayanlara PCR testi şartı getirildi

Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı: Eğitimde aşı olmayanlara PCR testi şartı getirildi

Erdoğan yeni tedbirleri açıkladı: Eğitimde aşı olmayanlara PCR testi şartı getirildi
Ağustos 19
19:36 2021

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlanması ile birlikte, henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada iki kere test yaptırmasını isteyeceğiz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantı, 5 saat 20 dakika sürdü.

Son dönemde artan yeni vaka ve can kaybı sayıları ele alınan, aşılama süreci değerlendirildiği toplantının ardından Erdoğan açıklama yapıyor.

Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

  • Bir süredir maruz kaldığımız kuraklık ve yangın sebebiyle üzüntülü günler geçiriyoruz. Ülkemizdeki yangınların bir kısmında terör şüphesi olsa da, afetlerle karşı karşıyayız. Orman yangınları küresel bir sorun haline de gelmiş durumda.

Orman yangınlarında 150 bin hektarlık alan yandı

  • Manavgat’ta başlayan ve giderek yayılan yangınlara karşı devletimiz ilk andan itibaren mücadele etmiş ve bu büyük afetin üstesinden gelmiştir.
  • Ülkemizde 2021 yılında 54 farklı ilimizde çıkan yangınlarda yaklaşık 150 bin hektarlık alanı etkilemiştir. Tarihimizin en büyük yangınlarında zarar gören alanların 82 bin hektarı Antalya’da, 62 bin hektarı Muğla’dadır. Avrupa’nın pek çok ülkesi de yangınlarla boğuşmaktadır. Ülkemizin yangınlarının en azından bir kısmında terör örgütlerinin sabotaj şüphesi olmakla beraber genel bir afetle karşı karşıya olduğumuz açıktır. 40 dereceyi bulan hava sıcaklığı, 80 kilometreyi bulan rüzgar hızı ve nem oranı seviyesi nedeniyle yangınların önüne geçilmekte zorlanılmıştır.
  • En son Köyceğiz’le birlikte büyük yangınların tamamı kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları sürmektedir. Sadece 28 Temmuz’dan sonra başlayan yangınlarda ormanların yanı sıra 72 bin dekar ekili ve dikili alan, bin dekara yakın sera, 2 bin 600 tarımsal yapıt zarar görmüştür. Yangınların en yoğun olduğu dönemde Türkiye’ye uçak ve helikopter dahil çeşitli araçlar dahil yangın söndürme ekibi dost ülkelere teşekkürlerimi sunuyorum.
  • Orman yangınlarıyla canları pahasına mücadele eden kahramanları milletim adına hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Maddi zarar gören vatandaşlarımızın kayıplarının telafisi için gereken her türlü çalışma yürütülmektedir. Yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak Antalya ve Muğla’da 2 bin 486 bağımsız bölüm belirlenmiştir. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza en geç bir yıl içinde yeni konutları teslim edilecektir. Tüm hayvan kayıpları hibe olarak karşılanacaktır.

“Yanan alanlar kesinlikle başka bir amaç için kullanılmayacaktır”

  • Yanan ormanlarımız Anayasamızın 169. maddesine uygun şekilde tekrar canlandırılacak, tarım ve turizm dahil kesinlikle başka bir amaç için kullanılmayacaktır. Bu çerçevede ilk etapta 84 milyon vatandaşımızın her biri için 3 adet hesabıyla 252 milyon fidan yıl bitmeyen toprakla buluşturulacaktır.
  • Yangınların ilk başladığı andan itibaren Tarım ve Orman Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız, Enerji Bakanımız, Dışişleri Bakanımız sürekli bölgede bulunmuşlardır. Diğer bakanlarımız da bölgeye giderek kendi alanlarıyla ilgili çalışmalara katılmışlardır. Kızılay gibi, AFAD gibi kuruluşlarımız buralarda sürekli görev icra etmişlerdir. Silahlı Kuvvetlerimiz, Kara Kuvvetlerimiz, Jandama bütün imkanlarıyla seferber olmuştur. Bütün bu çalışmalarla bizzat yangın bölgelerine giderek, sürekli oradaki arkadaşlarımızla temas halinde olarak süreci takip ettik. Bu büyük afetten gereken dersleri çıkardık. Özellikle sorumlu kurumların kapasitelerinin genişletilmesi konusunda kapsamlı bir çalışma yapılacak. Etkin ve kapsayıcı bir koordinasyon için gereken adımlar atılacak. Yaşadığımız yangınlar için milletimize bir kez daha geçmiş olsun diyoruz.
  • İç Anadolu’da bazı bölgelerimiz kuraklıkla mücadele eder, güney bölgelerimiz yangınla kavrulurken, Karadeniz bölgesinde de sel olmuştur. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde metrekareye 453 kilogram, Küre’de 394 kilogram, Bartın’ın Ulus ilçesinde 362 kilogram, Sinop’un Ayancık ilçesinde 331 kilogram yağış düşmüştür. Afet yaşanan öteki ilçelerimizde de benzer tablolarla karşı karşıyayız. Sadece 2,5 günlük yağışları ifade eden bu rakamlar ülkemizin diğer pek çok yerindeki yıllık yağış oranının bile birkaç kat fazlasıdır. Böylesine bir yağışa hiçbir altyapının dayanması mümkün değildir. Ülkemizin hemen her şehrinde olduğu gibi buralarda da imardan ve yapıdan kaynaklanan sorunlar vardır ama karşımızda tarihte ender rastlanacak bir afet olduğu gerçeğini de gözardı edemeyiz.
  • Sel suları altında kalan yerlerdeki vatandaşlarımız hava ve karar araçlarıyla güvenli bölgelere taşınmıştır. Bir yandan arama tarama, bir yandan enkaz kaldırma, diğer yandan hasar tespit çalışmaları sürmektedir. Hasar gören 4 ayrı sanayi sitesi de tekrar inşa edilecektir. Yeniden yapılacak evlerin projeleri hazır, yakında inşasına başlıyoruz. İlçelerimiz ve köylerimizdeki ulaşım, içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı sorunlarına hızlı bir şekilde müdahale ettik.

Sosyal medya sansürü

  • Siyasetçisinden gazetecisine, sosyal medya trolüne kadar yalanla, çarpıtmayla nasıl milletimizin acısını istismara yeltendiği unutmayacağız.
  • Bu süreçte sosyal medyada da dezenformasyon yapıldı ancak Meclisin açılmasıyla birlikte Avrupa’dakine benzer bir sosyal medya düzenlemesini gündeme getirerek bu alanda süratla harekete geçeceğiz.

Aşı olmayan öğretmenden haftada iki kere test istenecek

  • Özellikle şehir hastanelerimizin bu süreçte ne kadar kritik rol oynadığını milletimiz biliyor. Pek çok ülkenin aksine hiç bir konuda sıkıntı çekmedik.
  • Bu salgını karşı başka bir tedbir olsaydı onu da değerlendirirdik. Aşı dışında bir korunma yöntemi bulunmuyor.
  • Okullarda 6 Eylül’de yüz yüze eğitime başlanması ile birlikte, henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada iki kere test yaptırmasını isteyeceğiz.
  • Aşı olmayan üniversite öğrencilerimiz ve personellerden de PCR testi isteyeceğiz.
  • Konser, tiyatro ve sinema gibi insanların toplu olarak faaliyet gösterdiği yerlerde de zorunlu PCR testi uygulamasını kullanacağız.​

Sığınmacı açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin yol geçen hanı olmadığını belirterek, “Türkiye, elbette isteyenin istediği gibi elini kolunu sallayarak girip çıkabileceği, dilediği gibi hareket edebileceği sahipsiz bir ülke değildir.” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Ana muhalefetin veya ana muhalefetin yanındaki muhaliflerin dediği gibi 1,5 milyon Afgan ülkemizde kesinlikle yok. Bunların hepsi birer yalan. Gayemiz öncelikle bu ülkenin istikrarı ve güvenliği olduğu için gerekirse Taliban’ın kuracağı hükümetle de görüşüp, ortak gündemlerimizi konuşacağız. Türkiye elbette yol geçen hanı değil. Bu ülkenin kanunlarına, kurallarına, düzenine uymayanların kaos çıkartacak tavırlar sergilemesine asla izin vermeyiz. (Sığınmacılar) Kamu güvenliğini tehdit edecek şekilde bu insanların hayatlarına kast edenleri, yağmaya yeltenenleri asla affetmeyiz. Türkiye’nin, Avrupa’nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi, sorumluluğu, mecburiyeti yoktur.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER