Site icon A3 Haber

Antalya Orman Genel Müdürü: Manavgat’taki yangında dumanın ısıttığı yer yanmaya başladı

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, 10 gün süren Manavgat yangınında zarar gören alanın, 50 bini orman olmak üzere 75 bin hektar olduğunu söyledi. Aşırı sıcak, neredeyse nemsiz, kuru hava ve 84 kilometreyi bulan poyrazda yangınla mücadele ettiklerini anlatan Dikici, “Dumanın ısıttığı yer yanmaya başladı” dedi. Dikici, en büyük alan kaybının ise Kepezbeleni’nden başlayan yangınla yaşandığını açıkladı.

Antalya’da şu ana kadar bu yılki yangın sayısının 180’i geçtiğini belirten Vedat Dikici, 28’inden sonra çıkan yangınların ise büyük afet niteliğinde olduğunu belirtti. Dikici, “O zamana kadar bizim 160 civarı yangınımız vardı. Sürekli mücadele ediyoruz. Yılda ortalama Antalya’da 250- 300 orman yangını çıkıyor” dedi.

Bu yıl ayın 27’sinden itibaren başlayan aşırı sıcakların yaşandığını vurgulayan Dikici, “40 derecenin üstünde hava sıcaklığı. Nem oranı yüzde 8, 7 ve 6’ları gördü, neredeyse nemsiz takır takır kuru bir hava. Her yer kurudu. Rüzgar poyraz, saatte 40-50 kilometreleri geçti hatta helikopterle pilotlarımız ölçtüğünde bana ’42 knot’ dedi yani 84 kilometre” diye konuştu.

Dikici şu ifadeleri kullandı:

Diğer tarafta ise Güğbeli’nin altından yangının devam etmesi durumunda, Akseki’nin Murtiçi Mahallesi’ne girerek, Gebece ve Ahmetler mahallelerinin üstünden tekrar Gündoğmuş yangınıyla birleşme tehlikesi yaşandığını dile getiren Dikici, “Şükür ki orada yangını kontrol altına almayı başardık. Yani bu yaşadığımız 10 günlük şey, ben 35 yıldır orman yangınlarıyla mücadele ediyor, yangına gidiyorum. Çok yangın söndürdük ama bu yangın değildi, bu hakikaten bir afetti” yorumunu yaptı

Dikici şunları kaydetti:

Yangının etkilediği alan büyüklüğüyle ilgili de bilgi veren Vedat Dikici, ölçümlerin devam ettiğini belirterek, tahminlere göre yangının kapsadığı genel alanın 75 bin hektar, bunun 50 bin hektar civarının orman olduğunu düşündüklerini açıkladı. Yanan alanlardaki ‘ağaçların kesilip, satılarak temizleme yoluna gidileceğini de söyleyen Dikici, ormanlık alandaki kayıp ağaç sayısının yaklaşık 12 milyon adet ve 6 milyon metreküp civarında olduğunu da açıkladı.

Yangınların nedenleriyle ilgili ise gözaltılar olduğunu, savcılığın soruşturmasının devam ettiğini ve sonuçlarının açıklanacağını da kaydeden Vedat Dikici, orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının insan eliyle çıktığını vurgulayarak, dikkatli olunması konusunda uyardı. (DHA)

Exit mobile version