A3 Haber

Ev fiyatlarındaki artış yüzde 59’a kadar yükseldi

Ev fiyatlarındaki artış yüzde 59’a kadar yükseldi

Ev fiyatlarındaki artış yüzde 59’a kadar yükseldi
Ağustos 22
10:04 2021

Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırma da son 1 yılda ev fiyatlarındaki artış ortaya koyuluyor. Araştırma sonuçlarına göre pandemi ile kimi illere artan talep fiyatların yükselmesinde etkili oldu.

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, son 1 yılda en çok fiyat artışı olan 10 ilde artış oranlarının yüzde 37 ile yüzde 59 arasında değiştiğini dile getirdi.

Artış nedenlerini değerlendiren Yazıcı, “Aydın, Muğla, Antalya ve Balıkesir bünyesinde yazlık ilçeler barındırdığından en üst sıraya çıktılar. Pandemi döneminde yazlıklar kışlık oldu, insanlar yazlık evlerini kışın da kullanmaya devam ettiler. Bu evler ikincil ev özelliğinden birincil evlere döndü. Fiyat artışında bunun payı büyük diye düşünüyorum.

Batman, Şanlıurfa, Mardin, Ardahan ve Gaziantep’te ise göç ve mülteciler dolayısıyla fiyatların yükseldiğini görebiliyoruz. Ancak bu senenin dinamiklerinin daha farklı olacağını ve yazlık ilçelerde fiyatların geçen seneki hızla artmayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Üç büyük ilde artış ciddi boyutlarda

Eva tarafından paylaşılan bilgilere göre konut fiyatlarındaki artış İstanbul, Ankara ve İzmir’de de ciddi boyutta. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatının 4 bin 870 lira ve yıllık artışın yüzde 24.23 olduğu belirtildi. Ankara’da ortalama metrekare fiyatı 2 bin 540 liraya çıkarken yıllık fiyat artışı yüzde 25.02 oldu. İzmir’de metrekare fiyatı 4 bin 400 lira olarak hesaplanırken, fiyat artışı da yüzde 32.33’ü buldu.

“Maliyet artışı zam getirecek”

Gayrimenkul geliştiren firmaların yöneticileri önümüzdeki aylarda fiyat artışı olacağını belirtiyor. Bunun nedeni de maliyet artışı olarak açıklanıyor. Markalı konut üreticileri devam eden projelerde maliyet artışını fiyatlara yansıtmadıklarını ancak yeni başlanacak projelerde bu durumun kaçınılmaz olduğunu dile getiriyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) beton, demir ve çimentoya yapılan zamların son 1 yılda yüzde 100’ün üzerinde olduğunu açıklamıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER