A3 Haber

Boğaziçi’nde “istenmeyen aday” Prof. İnci’nin rektör olarak atanması protesto edildi: Sekiz öğrenci gözaltında

Boğaziçi’nde “istenmeyen aday” Prof. İnci’nin rektör olarak atanması protesto edildi: Sekiz öğrenci gözaltında

Boğaziçi’nde “istenmeyen aday” Prof. İnci’nin rektör olarak atanması protesto edildi: Sekiz öğrenci gözaltında
Ağustos 23
19:13 2021

Boğaziçi Üniversitesi’nde yüzde 95 tarafından “istenmeyen aday” olarak belirlenen Prof. Naci İnci’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından üniversiteye rektör olarak atanmasına tepki olarak protestolar başladı. Sekiz öğrenci gözaltına alındı.

Okulun rektörlüğüne Erdoğan’ın 1 Ocak tarihli kararıyla Bulu’nun getirilmesinin ardından aylar süren protestolar düzenlenmiş, “kayyum rektör” Temmuz’a görevden alınmıştı. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) başlattığı aday belirleme sürecinde, aralarında Bulu’nun yardımcısı olmayı kabul etmiş üç akademisyenden ikisi olan İnci ve Gürkan Kumbaroğlu dahil 19 aday çıkmıştı.

Adayları değerlendirmek ve rektör seçimine yön vermek için Boğaziçili akademisyenlerce düzenlenen güvensizlik oylamasında, 17 adayın üniversite paydaşlarından güven oyu aldığı, İnci ve Kumbaroğlu’nun istenmediği görülmüştü. Oylamaya rağmen İnci’nin üniversiteye rektör olarak atanmasına tepki gösteren Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, yine üniversite iradesinin hiçe sayıldığını ve bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini ifade etmişti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, Kuzey Kampüs’ten Güney Kampüs’e yürüyerek “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” sloganları atarak ellerinde “Yüzde 95 reddediyor”, “Bu kayyumu da kabul etmiyoruz”, “Kayyumu tüm bileşenlerin ortak mücadelesiyle gönderelim” diye yazılı dövizler taşıdı.

Sekiz aydır kampüste bulunan polisler, öğrencilerin yürümesini engellemeye çalışırken öğrenciler “YÖK, polis, medya… Bu abluka dağıtılacak” sloganı atarak yürümeye devam etti.

AKP Sarıyer ilçe binası önünde açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, “Baş kayyum gitmeden piyonlar gitmez” dedi. Polis sekiz öğrenciyi gözaltına aldı.

Güney Kampüs’te bir araya gelen Boğaziçililer gözaltına alınan arkadaşlarına destek olmak “AKP elini üniversitelerden çek. Kayyımlar gidecek, biz kalacağız” başlıklı bir açıklama yaptı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER