A3 Haber

“İkinci parti S-400 sistemine dair yeni bir gelişme yok”

“İkinci parti S-400 sistemine dair yeni bir gelişme yok”

“İkinci parti S-400 sistemine dair yeni bir gelişme yok”
Ağustos 24
22:54 2021

Rusya, Türkiye’ye yeni parti S-400 sevkiyatını içeren anlaşmanın yakın bir zamanda imzalanacağını açıkladı. Ancak Ankara kaynakları “yeni bir gelişme yok” diyor. Peki Rusya’dan S-400 açıklamaları ne ifade ediyor?

DW Türkçe’den Adnan Ağaç’ın derlediği habere göre Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri konusu, yeniden gündemdeki sıcak başlıklardan biri oldu. Nedeni ise Rusya’dan “ikinci parti S-400’ler anlaşmasında son aşamada” olunduğu açıklamasının gelmesi.

Rusya’da devlete bağlı silah ihracatı şirketi Rosoboronexport’un Genel Müdürü Aleksander Mikheyev, Türkiye’ye yapılması planlanan ikinci parti S-400 sevkiyatına ilişkin açıklamasında “Görüşmelerin son aşamasında olduklarını” söyledi. Rus haber ajansı Interfax’a konuşan Mikheyev, “Yakında resmileştirip anlaşmayı imzalayacağız” dedi.

Ankara kaynaklarından edinilen bilgiye göreyse, imzalanacak olan ikinci parti S-400 sistemi anlaşmasının detaylarıyla ilgili henüz bir gelişme yok.

Türkiye’nin Rusya ile yeni bir anlaşma yapabileceği yönünde haberler geçen Temmuz’da basına yansıdığında ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan yeni silah sistemlerinin satın alınması durumunda Türkiye’ye yeni yaptırımların devreye gireceği uyarısında bulunmuştu.

Peki Rusya, S-400’ler konusunu bilinçli olarak mı gündemde tutmaya çalışıyor? İkinci parti S-400 sistemleriyle ilgili yürütülen görüşmeler hangi aşamada?

Uzmanlar, Rusya’nın S-400 konusunu Türkiye üzerinde bir baskı unsuru olarak kullanmak istediğini belirtiyor.

“İkinci parti S-400 sistemine dair yeni gelişme yok”

Türkiye, Rusya ile 2017 yılında imzaladığı sözleşme kapsamında ilk parti S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzemelerini Temmuz 2019’da teslim almaya başlamıştı. Kısa süre içerisinde de teslimat tamamlandı.

Türkiye, satın aldığı bu S-400 sistemleri nedeniyle ABD’nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkanlığının son günlerinde ABD’deki Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı, SSB Başkanı İsmail Demir ile üç kurum yetkilisine yaptırım uygulanması kararı almıştı.

İkinci parti S-400 sistemi için ise görüşmeler sürüyor.

Ancak Ankara kaynaklarına göre, imzalanacak olan ikinci parti S-400 sistemi anlaşmasının detaylarıyla ilgili henüz bir gelişme yok.

Yapılan görüşmelerde, ikinci sistemle birlikte teknoloji transferinin olup olmayacağı, yerli üretim ya da ortak üretim seçenekleri ile ilgili müzakereler yürütülüyor. Ancak kaynaklara göre “henüz sonuçlanmış bir şey yok.”

Türkiye yeni anlaşmada ne istiyor?

Türkiye ilk Rus hava savunma sistemini, hiçbir teknoloji transferi olmadan doğrudan almıştı. Türkiye ikinci parti S-400 alımında teknoloji transferi ile birlikte ortak üretim süreçlerinin de başlamasını istiyor. Bu süreçte S-400’ün ortak üretimi, teknoloji paylaşımı ve yazılım konularındaki çalışmalar başta olmak üzere bir dizi konu Türk ve Rus yetkililerce müzakere ediliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER