A3 Haber

Af Örgütü: ABD, Afganistan’da öldürdüğü çocuklar ve diğer siviller için hesap vermeli

Af Örgütü: ABD, Afganistan’da öldürdüğü çocuklar ve diğer siviller için hesap vermeli

Af Örgütü: ABD, Afganistan’da öldürdüğü çocuklar ve diğer siviller için hesap vermeli
Ağustos 31
16:29 2021

Kabil’de sivillerin ölümüne yol açan hava saldırısıyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, ABD’nin Afganistan’da öldürdüğü siviller için hesap vermesi gerektiğini söyledi.

ABD’nin pazar günü bomba yüklü olduğu iddia edilen bir araca düzenlediği hava saldırısının aynı aileden 6’sı çocuk, 9 sivilin ölümüne neden olduğuna dair haberler uluslararası basında yer almıştı.

Hava saldırısının ABD’nin gelecekte Afganistan’da neler yapacağına dair bir işaret olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Direktörü Paul O’Brien, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bugün Afganistan’da hava saldırılarından hayatta kalanlar, sevdiklerini kaybetmenin verdiği akıl almaz ıstırapla uyandılar. Hava saldırılarını gerçekleştirenlerden hiçbir şekilde hesap sorulmuyor. ABD yıllardır Afganistan, Pakistan, Suriye ve Somali’de sözde ‘terörle mücadele’ kisvesi altında sivilleri öldürüyor ve buna karşılık cezasız kalıyor. ABD, öldürülenlerin ailelerine karşı ölenlerin isimlerini açıklamak, yaptıklarını kabul etmek, soruşturmak ve onarım sağlamakla yükümlüdür.

ABD, 20 yıldır Afganistan’da ve diğer ülkelerde kaç sivilin ABD’nin eylemleri sonucunda öldürüldüğüne dair kamuoyuna hesap vermeksizin hava saldırıları gerçekleştirmektedir. Biden yönetiminin hava saldırılarını bu sır perdesi arkasında devam ettirmesi akla mantığa sığmıyor. Bu hava saldırısı, Biden yönetiminin sivillerin korunmasına öncelik vermeyen ‘ufuk ötesi’ bir terörle mücadele programı izlemesi halinde, ABD’nin gelecekte Afganistan’da neler yapacağına dair bir işarettir.

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi, pazar günü gerçekleştirilen hava saldırısına yönelik güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yapılması; ABD’nin on yıllardır süregelen askeri operasyonlarının yol açtığı sivil kayıplar için tazminat, onarım ve rehabilitasyonu da içeren çözüm yolları sağlanması ve Biden yönetiminin silahlı çatışmalar dışındaki saldırılarla ilgili bir politika üzerinde çalıştığı bildirilen bir dönemde ABD’nin uluslararası hukuka uyması için çağrı yapmaktadır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER