Site icon A3 Haber

CHP’den orman yangınları raporu: AKP iklim suçu işledi

Geçen ay Ege ve Akdeniz’de büyük tahribata yol açan orman yangınlarıyla ilgili bir rapor hazırlayan CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, AKP döneminde orman yangınlarının arttığını; liyakatsizlik, hazırlıksızlık ve öngörüsüzlüğün yanı sıra ülkeyi ormansızlaştıran iktidar partisinin iklim suçu işlediğini söyledi.

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, orman yangınlarına ilişkin raporunu yayımladı. Yangının çıkış nedeni kadar müdahalede aksaklıkların da sonuçları ağırlaştırdığı vurgulayan Öztunç, “Bu nedenle, ormanlarda yıl boyunca yangın ihtimaline karşı önlemler alınması gerekmektedir. Aynı biçimde, orman yangınına müdahale ekip ve araçlarının her an yangın çıkabilecekmiş gibi hazır ve teyakkuz halinde olması gerekmektedir. Bu açıdan, THK’ya ait uçakların kullanılmaması, atıl bırakılması bir faciadır. Bu facia AKP’nin orman yangınını dahi özelleştirmesinden kaynaklanıyor. Bunda, Bakan Pakdemirli’nin ne tarım ne de orman konusunda hiçbir eğitim almamasının da bir etkisi var” değerlendirmesini yaptı.

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 27 Temmuz – 12 Ağustos 2021 tarihleri arasında Muğla ve Antalya başta olmak üzere Ege ve Akdeniz’de orman yangınlarının yaşandığı bölgelerdeki inceleme ve tespitlerini raporlaştırdı. Öztunç, raporunda ihlallere dikkat çekerken orman yangınlarına ayrılan bütçe yetersizliği, müdahale eden personelin kadro sorunu yaşaması, orman yangınlarına karşı eğitim veren okulun kapatılması, personel alımında liyakate uyulmadığını belirtti.

“Muğla’da yanan ormanlık alan 93 bin 660 futbol sahasına eşittir”

Ali Öztunç, Muğla Büyükşehir Belediyesinin 16 Ağustos tarihli verilerine göre şu açıklamayı yaptı:

Antalya’da ekonomik kayıp en az 1 milyar TL 

8 kişinin yaşamını kaybettiği Antalya’da, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 16 Ağustos tarihli verilerine göre yaklaşık 75 bin hektar ormanlık alan, 48 bin 300 dekar faydalı dikili tarım arazisinin etkilendiğinin belirtildiği raporun devamı ise Öztunç şöyle açıkladı:

Sayıştay: Ormanlar aktif olarak izlenmiyor

2019 yılındaki Sayıştay raporunda, orman yangını için aktif izleme sisteminin olmadığı raporunu da hatırlatan Öztunç, “Raporun devamında ise ‘Mevcut sistemle orman örtüsünde kısa zamanda meydana gelen değişikliklerin sayısal olarak tespit edilmesi oldukça zordur” denildiğini de belirterek şunları söyledi:

“Ormansızlaşmanın aktörü olan AKP iktidar, iklim suçu işlemiştir”

Raporunda, istatistiksel verilere de yer veren Öztunç, iklim krizinin bir nedeninin de ormansızlaşmak olduğuna dikkat çekerek, daha önceki yıllarda yanan ormanlık alanları şöyle paylaştı:

Son üç yılda yüzde 58’lik artış

Orman yangınlarının her yıl bir öncekine göre 2 kat arttığının da belgelendiğini dile getiren Öztunç, sözlerine şöyle devam etti:

AKP misli ile ağaç dikiyor mu? 

Ormanlarla ilgili her tartışmada misli ile ağaç dikilecek vaadinde bulunan AKP iktidarının, son yıllardaki ağaçlandırma faaliyetlerine ilişkin istatistiklerini açıklayan Öztunç şu bilgileri verdi:

Pakdemirli’nin ne tarım ne de orman konusunda hiç bir eğitim almaması…

2020 yılında Orman Genel Müdürlüğü’ne ait 1 yönetim uçağı, 6 yönetim helikopteri ve kiralama ile hizmet alınan 2 amfibik uçak ve 27 yangın söndürme helikopterinin görev yaptığını söyleyen Öztunç, şöyle konuştu:

Öztunç’un raporundaki öneriler…

Exit mobile version