A3 Haber

Çorlu tren katliamının sekizinci duruşması görüldü: “Heyetiniz katilleri koruyor”

Çorlu tren katliamının sekizinci duruşması görüldü: “Heyetiniz katilleri koruyor”

Çorlu tren katliamının sekizinci duruşması görüldü: “Heyetiniz katilleri koruyor”
Eylül 07
11:42 2021

Yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği ve 340 kişinin de yaralandığı Çorlu tren katliamına ilişkin açılan davanın 8’nci duruşması Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü. Katılan avukatlarının, Çorlu davası soruşturmasını yürüten savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkındaki suç duyurusu talebi kabul edildi.

Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de yedisi çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği, en az 300 kişinin yaralandığı tren katliamının sekizinci duruşması, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki Halk Eğitim Merkezi’ne kurulan mahkeme salonunda saat 10.15’te başladı.

Mahkeme öncesi yakınlarını kaybeden aileler, Santral Parkı’ndan davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne yürüdü, Gerçek sorumluların yargılanmasını istediklerini belirtip Mümin Karasu, Ahmet Aslan, Ali İhsan Uygun ve İsa Apaydın’ı duruşma salonuna beklediklerini söylediler.

bianet’in haberine göre, Kazada dokuz yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, konuşmasında “Bugün savcının ne yapıp ne yapmadığını göreceğiz. 25 kişinin kanı bu katillerin ellerinde. Adaletinin sorumluluğu da savcı Galip Yılmaz Özkurşun’un önündeki dosyalarda” dedi.

“Sorumluları bekliyoruz”

Saat 10.15’te başlayan duruşmada ilk sözü Oğuz Arda Sel’in dedesi Mehmet Öz aldı. Öz, “Yeni yasama yılınız hayırlı olsun. Beklentimiz adaletin yerini bulması. Üç senedir mahkemelere gidip geliyoruz. Biz üç senedir gerçek sorumluları bekliyoruz, sağ tarafa bakıyoruz, sanıkların olduğu yer bomboş. Adalet yoksa bu mahkeme hiç olmasın” diye konuştu.

Kazada eşini kaybeden Saliha Erbil, “Bizleri de yargılayacaksınız diye korkuyoruz. Neden adil bir yargılama yapılamıyor? Üç yıldır bizi neyi bekliyoruz? Daha kaç yıl daha bekleyeceğiz? Neden korktuğunuzu da soruyorum. Acaba gazetecileri, arkadaşlarımızı, ölenlerin yakınlarını yargıladığınız için mi korkuyosruz? Eğer yargılamayacaksanız çekilin” dedi.

Kazada kızını, kardeşini ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin ise “Biz neden üç yıldır buraya sürükleniyoruz? Biz adalet istiyoruz, başka hiçbir şey istemiyoruz. Benim yavrum şu arka tarafta mezarlıkta yatıyor. Bugün okula gideceği yollarda ben adalet arıyorum” diye konuştu.

“Katilleri koruyorsunuz”

Daha sonra söz alan Mısra Öz, ölen oğlu Oğuz Arda Sel adına konuşmak istediğini söyleyip mahkeme heyetine “Nasılsınız? Güzel geçti mi tatiliniz?” diye sordu. Öz şöyle devam etti:

“Savcı Galip Yılmaz Özkurşun; altı aydır ne yaptı merak ediyorum. Biz sizin gül cemalinizi görmek için altı ay beklemedik. Yine dört sanık burada. İddianamenin içinde üç yıldır 25 kişiyi öldüren Binali Yıldırım, Ahmet Aslan, İsa Apaydın yok. Heyetiniz katilleri koruyor. Katilleri koruyor savcınız. Sağlanamamış adalet savcının omuzlarında. Adaleti sağlayın.”

Mahkeme Başkanı ise Mısra Öz’ün sözlerinden sonra “Katilleri korumak gibi bir misyonumuz da amacımız da yok. İthamlarınızı kabul etmiyorum. Acınıza binaen sözünüzü kesmedim” diye cevap verdi.

Oğuz Arda Sel’in dedesi ve kazada ölen oğlu Oğuz Arda ile birlikte hayatını kaybeden Hakan Sel’in babası Necmettin Sel, “Sorumlular çocuklarına sarılıyor. Ben oğlumum, torunumun kabrine sarılıyorum. Bu adamlar ne zaman hesap verecek? Kim koruyor bunları? Gelsinler hesap versinler” diye konuştu.

“Sanıklara ‘olası kastla insan öldürme’ suçlaması yöneltildi”

Tren kazasına ilişkin devam eden davada, TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanıyordu. Mahkeme tarafından, tutuksuz yargılanan dört sanığa “Olası kastla insan öldürme” suçlamasıyla ek savunma verildi. Sekizinci duruşmada sanıkların ve müdafilerin ek savunmaları alındı.

Savcı Özkurşun hakkındaki suç duyurusu kabul edildi

Kazada vefat edenlerin yakınları ve yaralananlar bu zamana dek yaptıkları açıklamalarda, tren kazası davası soruşturmasını yürüten savcının görevini yerine getirmediğini ve tüm sorumlular hakkında adım atmadığını belirtti.

Sekizinci duruşmada katılan avukatlarının, Çorlu tren kazası davası soruşturmasını yürüten savcı Galip Yılmaz Özkurşun hakkındaki suç duyurusu talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edildi. Mahkeme, suç duyurusunun Adalet Bakanlığı muhaberat bürosuna iletilmesi hususunda gereğinin yapılması yönünde karar verdi.

Dokuzuncu duruşma 2022’de görülecek

Mahkeme sekizinci duruşmada açıkladığı ara kararında, kazaya ilişkin tefrik edilen soruşturmaların akıbetinin ve son yapılan işlemlerin savcılığa sorulmasını talep etti. Mahkeme, yeni keşif talebi ve bir kısım TCDD yöneticilerinin tanık olarak dinlenilmesi taleplerinin soruşturma akıbetlerinin sorulmasından sonra yeniden değerlendirilmesi kararı verdi.

Tutuksuz sanıklar yönünden adli kontrol hükümlerinin devamına karar veren mahkeme dokuzuncu duruşmanın 25 Ocak 2022 tarihinde görüleceğini belirtti.

“Yargı savcının elinde tıkanıp kalıyor”

Tren kazasında oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden Mısra Öz, sekizinci duruşmanın ardından duruşma salonu önünde yapılan açıklamada konuştu. Davanın soruşturmasını yürüten Galip Yılmaz Özkurşun’a tepki gösteren Öz şunları söyledi:

25 kişinin katillerini biz mahkemede karşımızda görmek istiyoruz. Bunun şakası yok. Evladım gitti evladım. Çocuğum gitti. Ben her gün onsuz bir hayata uyanıyorum, o çocuğuna sarılırken. Bu üç kuruşluk adamları yargıya vermemek için uğraştıkları adamlar için biz evlatlarımızdan ayrı yaşıyoruz. Zannediyor musunuz ki bizim için hayat kolay, her şey dört dörtlük. Acılarımızı konuşalım, yargıyı konuşalım dediğimiz noktada yargı savcının elinde tıkanıp kalıyor. Bu savcı altı aydır ne yapıyor? Gazetecileri yargılamaktan başka bir şey yapmıyor. Avukatlara dava açmaktan, soruşturma açtırmaktan geri durmuyor. Söylediğim her sözü hakaret olarak alıyor. Üç yıldır bize hakaret ediyor, 25 cana hakaret ediyor, üç kuruşluk adamları korumak için. Birilerine yaranmak için. Bizi oyalayan bir savcıyla karşı karşıyayız. Kabul etmiyorum. Tahammül etmiyorum.

Ne olmuştu?

İstanbul Halkalı’dan Edirne Uzunköprü’ye giden “hızlandırılmış” tren, 8 Temmuz 2018’de Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar’da devrildi. Kazada 25 kişi yaşamını yitirdi, en az 300 kişi yaralandı.

Kazanın yaşandığı alanda iki yıl sonra, 16 Temmuz 2020’de, bilirkişi heyetince keşif yapıldı. Zira kaza günü keşif yapan heyetin taraflı olduğu ailelerce ve avukatlarca davanın tüm duruşmalarında belirtildi.

Söz konusu heyet, olayın yaşandığı günün gecesinde, henüz yaşamını yitiren yurttaşların cansız bedenleri devrilen vagonların altından çıkarılmamışken, helikopterle olay yerine gitti. Hemen ertesi sabah da olay yerine taş taşındı ve alan “düzenlendi.”

Kazaya ilişkin davada ise Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk yargılanıyor. Dört sanığın, “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapsi isteniyor.

Kazada ölenlerin isimleri şöyle: Ersen Gül, Serhat Şahin, Melek Tuna, Ayşe Başaran, Ergün Kerpiç, Hakan Sel, Oğuz Arda Sel, Özge Nur Dikmen, Gülce Dikmen, Sena Köse, İrfan Kurt, Mavinur Tiflizden, Bahar Koçman, Yağmur Laçin, Özcan Cesur, Derya Kurtuluş, Beren Kurtuluş, Emel Duman, Bihter Bilgin, Ömer Alperen Can, Seyfi Ergül, Zübeyde Seven, Gani Kartal ve Rubize Kartal.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER