A3 Haber

Bakan Ersoy: İklim değişikliği gibi başlıkların ağırlığı altında eziliyoruz

Bakan Ersoy: İklim değişikliği gibi başlıkların ağırlığı altında eziliyoruz

Bakan Ersoy: İklim değişikliği gibi başlıkların ağırlığı altında eziliyoruz
Eylül 09
20:38 2021

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kültürle çevrenin birbirine bağlı olduğunu belirtip “Okyanusları, denizleri, deniz kaynaklarını korumak, biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek ve iklim değişikliği gibi başlıkların ağırlığı altında eziliyoruz. Hepimiz tecrübe ediyoruz ki gidişat pek iyi değil” dedi.

İzmir’in, Rusya’nın Kazan ve Meksika’nın Merida kentlerini geride bırakarak ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Kültür Zirvesi başladı.

9- 11 Eylül tarihleri arasındaki 3 günlük zirvede, 65 ülkeden kültür üreticileri buluşacak. Kültürpark 4’üncü Hol’de düzenlenen zirvenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve UCLG Eş-Başkanı Uğur İbrahim Altay, milletvekilleri, siyasi partilerin il başkanları, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının ve odaların başkanları katıldı.

“Bilmek ve eyleme geçmek çok farklıdır”

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunu kutlayarak sözlerine başlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açıklamaları şu şekilde:

Zirvenin hedeflenen amaçlara hizmet verecek sonuçlar vermesini bekliyoruz. İnsanlığı geleceğini şekillendirecek bir konu olan sürdürülebilir kalkınmanın ve kültür olgusunun bu bağlamdaki değer ve öneminin daha iyi anlaşılabileceğine yürekten inanıyorum. Bilmek ve eyleme geçmek çok farklıdır. Birleşmiş Milletler’e bağlı olan Ekonomik ve Sosyal Konsey’in 2012’de gerçekleştirdiği çalışmanın metninde, ‘Kültürün, sürdürülebilir kalkınmayı yönlendirici ve destekleyici olarak iki yoldan desteklendiği dikkate alınmalıdır’ deniyor. Kültürün toplum genelinde sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerle birlikte kalkınma için ciddi bir itici güç olabileceği vurgulanıyor. Sürdürülebilir kültürel turizm, altyapı gelişmekte olan ülkelerde gelir yaratma stratejik bir araç olarak hizmet verebilir. Kültürün sürdürülebilir kalkınma noktasındaki önemi büyük. Sürdürülebilir gelişimi destekleyen kültür insan hakları temelli yaklaşımda kültürel çeşitliliğe saygıyı sağlayabilir, kültürler arası diyalogu kolaylaştırabilir

“Gidişat pek iyi değil”

Kültürle çevrenin birbirine bağlı olduğuna dikkat çeken Bakan Ersoy, çevre açısından gidişatın iyi olmadığını söyledi.

Bakan Ersoy, “Biz Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı’nda Türkiye’nin doğal, kültürel ve coğrafi değerlerinden koruma kollama dengesi içinde faydalanması gerektiğine yönelik amaç ve kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Çevre sorunlarının özel sektörlerin katkılarıyla çözülmesini hedefledik. Çevreyi kültürden bağımsız düşünemezsiniz. Okyanusları, denizleri, deniz kaynaklarını korumak, biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek ve iklim değişikliği gibi başlıkların ağırlığı altında eziliyoruz. Gerçek kişilerin eylemlerini tüzel kişiler ancak bir yere kadar kontrol edebilir ve zararı telafi edebilir. Hepimiz tecrübe ediyoruz ki gidişat pek iyi değil. Bu gidişat tersine çevirmek insanı değiştirmekle mümkün olabiliyor. Çevreyi korumak bir bilinçtir. Toplumsal bilinç kültürleme kavramı ile ifade edilen bireyi yetiştirme ve eğitme, kişilik gelişime yön verme sayesinde kazandırılır. Siz bireyi toplumsal kültüre kazandırırsanız, kültür o değeri gelecek nesillere öğretmeye devam eder. Çevreyi korumak, bireyi yetiştirme, eğitme sayesinde kazandırılır” açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER