A3 Haber

PCR testi zorunluluğu yeni suistimal kapısı açtı: “İğneyi vurma ama aşı yapmış gibi göster” baskısı!

PCR testi zorunluluğu yeni suistimal kapısı açtı: “İğneyi vurma ama aşı yapmış gibi göster” baskısı!

PCR testi zorunluluğu yeni suistimal kapısı açtı: “İğneyi vurma ama aşı yapmış gibi göster” baskısı!
Eylül 09
15:06 2021

Koronavirüs aşısı olmayanlar için 6 Eylül’den itibaren yürürlüğe giren PCR test zorunluluğu uygulaması suistimalleri beraberinde getirdi. Sağlık çalışanlarına “İğneyi vurma ama resmi olarak aşı yapmış gibi göster” gibi tekliflerle baskı yapıldığı belirtildi.

Covid-19 salgınıyla devam eden mücadele kapsamında, 24 Ağustos’ta duyurusu yapılan aşılı sosyal hayat dönemi için harekete geçildi. Aşılanma kampanyası kapsamında, dünden itibaren aşı olmayan 18 yaş üstü vatandaşlara yönelik bazı kararlar alındı. Buna göre sinema, AVM, etkinlik alanı gibi belli yerlere girişlerde ve toplu ulaşımda, aşı kartı zorunluluğu getirildi. Aşı olmayanlar da negatif PCR testi raporunu göstermek zorunda. Çalışma hayatında da aşı olmayanlar her hafta düzenli olarak PCR testi yaptıracak.

Suistimaller başladı

Hürriyet’ten Tuğba Öztürk’ün haberine göre söz konusu önlemlerin gelmesiyle birlikte suistimaller de yaşanmaya başladı. Aşı olmayanlar, sanki aşı olmuş gibi aşı kartı temin etmek için de çeşitli yöntemlere başvurduğu belirtildi.

Son olarak İstanbul’da sahte aşı kartı düzenleyen üçü hemşire altı kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçünün, hemşireleri kullanarak para karşılığı insanlara sahte aşı kartı temin ettiği anlaşıldı. Gözaltına alınan hemşireler nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlamasıyla tutuklandı. Diğer üç zanlı da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de olayla ilgili idari soruşturma başlattı.

Emniyet kaynakları: Aşı kartı çetesi Türkiye genelinde oluşturulmaya çalışılıyor

Emniyet kaynaklarına göre İstanbul’daki aşı kartı çetesinin benzerleri Türkiye genelinde oluşturulmaya çalışılıyor. Kolluk kuvvetlerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı da benzer girişimler için teyakkuz halinde.

Türkiye genelinde baskı iddiaları

Öte yandan aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde görevli doktor ve hemşirelerden, bağlı bulundukları İl Sağlık Müdürlüklerine baskı şikayetleri yağıyor. Sosyal medyaya da yansıyan iddialara göre, aşı için randevu alıp sağlık merkezine gelen aşı olmak istemeyenler, sağlık çalışanlarına “Benim aşımı çöpe at, yapmış gibi göster ama iğneyi vurma” gibi baskılar yapıyor.

“Bir yaptırımı olmadığı için kişiler bu istekleri dile getirebiliyor”

Kendisine de aşı kartı ile ilgili benzer bir teklifin geldiğini anlatan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Basın Komisyonu üyesi Dr. Emrah Kırımlı da “Teklif etmenin direkt bir yaptırımı olmadığı için kişiler bu isteklerle gelip sorabiliyorlar. Ancak bir hasta bunu sorduktan sonra sorumlu kişi ihbar edecek ki bu durum soruşturma kapsamına girsin. Bana da sahte aşı kartı için bir hastam talepte bulundu. Gerekçesi ise aşısından korkmasıydı. Ancak daha sonra ikna olarak aşılandı” dedi.

“Bu dolandırıcılığın yaygınlaştığını dikkatimizi çekiyor”

Aile hekimlerinden şikayetler geldiğini belirten Kırımlı şunları söyledi:

  • Bizim bazı illerden kulağımıza gelen duyumlar var. Suç üstü yapılmadan şu an isim vererek işaret edemiyoruz ancak iş üzerine yakalanmadıkları için de bu isimlerin bilinmediği, duyulmadığı sanılmasın.
  • Bir de bu işi organize halde yapmaya çalışanları duyuyoruz. Son olarak Ankara’da bir hekime ‘Sen de bu işi yap’ diye teklifin gittiği kulağımıza geldi. Kendi ağları içinde aşı olmuş gibi görünmek isteyen vatandaş ile bu sahte girişi yapacak kişi ve kurumlar buluşuyor. Son örnek İstanbul’dan yansıdı ancak duyumlarımıza göre bu dolandırıcılığın yaygınlaştığını da dikkatimizi çekiyor.

AHEF Başkanı: Her meslekte olduğu gibi maalesef bizden de çıkabiliyor

Mevcut durumu yorumlayan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, dikkat çeken uyarılarda bulundu.
“Her mesleğin içinde işini hakkıyla yapmayanlar maalesef çıkabiliyor” diyen Sezen, benzer haberlerin, salgın sürecinde özveriyle çalışan sağlık çalışanlarını üzdüğünü belirtti.

Yapılan bu tarz usulsüzlüklerin kabul edilemez olduğunu belirten Sezen şunları söyledi: “Her aşıda olduğumuz gibi, koronavirüs aşısında da ısrarımızı sürdürüyoruz. Kaldı ki biz, aşıya gelen hastalarımızın kafasında soru işareti olduğunda dahi bunu açıklamaya çalışıyoruz. Çünkü doğru bilgi verildiğinde aşılama oranının arttığını deneyimledik. Aşılarımızı randevu ile yaparak mutlaka kimlik kontrolü yapıyoruz. Özellikle Aile Sağlığı Merkezi çalışanları olarak aşıda kaçak olmaması için elimizden geleni gerçekleştiriyoruz. Aşıların zaten çevrimiçi onamları var.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER