A3 Haber

AKP “yalan haber” bahanesiyle sosyal medyaya ayar çekmeye çalışırken: Dezenformasyon serbest!

AKP “yalan haber” bahanesiyle sosyal medyaya ayar çekmeye çalışırken: Dezenformasyon serbest!

AKP “yalan haber” bahanesiyle sosyal medyaya ayar çekmeye çalışırken: Dezenformasyon serbest!
Eylül 10
08:08 2021

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya düzenlemesi çağrısında bulunarak, “Sosyal medyanın kullanımıyla alakalı hukuki çerçeveyi belirleyecek yasal bir mekanizmanın ihdası ve güçlü bir bilincin inşası, ötelenemez bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
Yetmedi…
2021’in başlarında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı Sosyal Medya Ahlakı adlı kitapta sosyal medyada hukuki düzenlemelerin yetersiz kaldığı alanlarda “fıkıh” kurallarının devreye girebileceği önerisine yer verildiği ortaya çıktı.
Bütün eksiğimiz buydu çünkü!

Diyanet İşleri Başkanı’nın bu sözlerinin ardındaki gerçek, iktidarın “yalan haber ve dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle sosyal medyaya yönelik yaptırımlar içeren yasal düzenleme çalışmaları.
Konu, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın başkanlığında Adalet, Ulaştırma, İletişim Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla hazırlanıyor ve muhtemelen önümüzdeki ay Meclis’e sunulması planlanıyor.

Yalan haber konusunda toplumun “ortak fikri” var aslında.
Ama dezenformasyon tam bir profesyonellik işi.
Bazı gerçek bilgileri ve gözlemleri bazı yanlış yorumlar ve yalanlarla karıştırarak ya da bazı gerçek bilginin sadece bir kısmını vererek yanlış yorumlarla bilgiyi dağıtmak yaygın dezenformasyon taktiklerinden en önemlisidir.
Sosyal medyada genellikle bunu “trol” denen hesaplar yapmaktadır.
Kişilerin gerçek olmayan hesapları üzerinden yürütülen dezenformasyon faaliyetleri, çoğu zaman belli kitleleri “etkilemek ya da yönlendirmeyi amaçlamaktadır.

Haziran 2020’de Twitter, Türkiye’den 7 bin 340 hesabı kapattığını açıkladı.
Hesapların kapatılma gerekçesi olarak da bu hesapların iktidar yanlısı manipülasyonun aracı olarak kullanılmaları gösterildi.
Twitter’ın bu hamlesine karşı dönemin AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Büyükgümüş, tepki göstererek, “Yakın tarihimizde FETÖ ve PKK gibi terör örgütlerinin propaganda faaliyetlerine kol kanat geren, ülkelerin siyasetini şekillendirmeye büyük heves besleyen Twitter’ın Türk siyasetini dizayn etme çabalarına geçit vermeyeceğiz” ifadesini kullanmıştı.

İktidar partisi AKP’nin Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı kim?
Aynı zamanda AKP İzmir Milletvekili olan Hamza Dağ.
Hamza Dağ’ı daha yakından tanımak isterseniz “Kötü PR mı? Kabahat mi?” başlıklı yazıma bakmanızı öneririm.
Hamza Dağ’ın tanıttığı “Gayri Resmi Hesap” isimli sosyal medya hesabı amatörce değil, profesyonellerce kurgulanmış bir hesaptı.
Daha sonra Hamza Dağ’ı lüks aracında “pudra şekeri” çeken AKP Genel Merkezi çalışanı Kürşat Ayvatoğlu’nun danışmanı olduğu iddialarıyla tanımıştık.
Dağ, Ayvatoğlu’nun danışmanı olduğunu yalanlarken, “Partinin işe alımlarda başka araştırmalar da yapması lazım” demişti.

Bir yandan sosyal medyaya “ayar vermeye” çalışan AKP, diğer yandan ise kendi eliyle yeni “dezenformasyon” merkezleri kurmayı da sürdürüyor.
Bunların sonuncusu geçtiğimiz gön ortaya çıktı.
AKP, Twitter’da son dönemde ilgi gören kısa net “habercilik” trendine dahil olmak “XYZ Sosyal” isimli sosyal medya hesapları açtı.
“En sade ve tarafsız” sloganıyla yoğun reklam bombardımanı ve şimdilik politik olmayan içeriklerle sosyal medyaya giren XYZ Sosyal, bazı fenomen Twitter hesaplarına da reklam vererek paylaşımlarını geniş kitlelere yaymaya çalışıyor.

XYZ sosyal” isimli hesabın AKP ve dolayısıyla İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ile ne ilgisi var diyeceksiniz.
Anlatayım…
Öncelikle bu hesabın amatör değil, profesyonel bir ekip tarafından hazırlandığı açık.
Peki kim bu ekip.
XYZ sosyal isimli hesabı hazırlayan, yöneten, kurgulayan ekip 3Gen Medya şirketi tarafından yönetiliyor.
Nereden mi biliyoruz?
Çünkü XYZ medya hesabında paylaşılan çeşitli videolarda boy gösteren kadın ile 3Gen Medya şirketi hesabından paylaşılan fotoğraflarda görünen kadın aynı.

İki iş birden yapmadığını varsayarak çıkardığımız bu sonuç aslında hiçbirimizi yanıltmıyor.
Nedeni de 3Gen Medya şirketinin sahipleri.
Gelin bir de onlara bakalım.
3Gen Medya şirketi 16 Ekim 2017’de İzmir’in Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesinde kuruldu.
Kurucuları Murat Gaygusuz ile Orkun Güzel.
Orkun Güzel.
AKP’nin Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK üyesi.
Murat Gaygusuz.
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın danışmanı.

3Gen Medya şirketi başta Hamza Dağ’ın kurduğu “Gayri Resmi Hesap” isimli sosyal medya hesabı olmak üzere pek çok AKP’li belediye ve siyasetçinin de işlerini yapıyorlar.
Hatta sahipleri “FETÖCÜ” diye hapis yatan Orkide Yağları ile Kavuklar şirketleri “kayyum” yönetiminde iken onların da işlerini yürütmüşler.
Ufak bir anımsatma yapayım.
Murat Gaygusuz’un geçmişte yaptığı sosyal medya paylaşımları bir ara medyada paylaşılınca AKP içinde epey bir tartışma yarattı ama sonra elbette unutuldu.

3Gen medya şirketinin 18 Mart 2019’dan sonra ortakları değişti.
Orkun Güzel’in yarı yarıya ortaklığı sürerken, Murat Gaygusuz ortaklıktan ayrıldı.
Muhtemelen resmi olarak danışman olduğundan ticari hayatına ara verdi.
Verdi ama pek değişen olmadı.
Yerine ortak olarak kim gelmiş dersiniz?
Büşra Gaygusuz.
Yani AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın danışmanı Murat Gaygusuz’un eşi.

Gördüğünüz gibi.
Bir yanda sosyal medyaya “ayar” vermek için “yalan haberin” arkasına saklanarak kanun teklifi hazırlayan, hatta bunun için Diyanet İşleri Başkanı’nı bile kullanan AKP var.
Diğer yanda sosyal medyada “dezenformasyon” yapmak için yeni yeni sosyal medya hesapları üzerinden merkez(ler) kuran AKP var.

Sosyal medyaya yasal düzenleme yapılmasını savunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hızını alamayarak son olarak ne demişti?
“Topluma, çevreye ve Rabbine karşı sorumluluklarının farkında olan bir nesil yetiştirme arzumuz var…”
AKP’nin “dezenformasyon” merkezlerinin Ali Erbaş’ın bu sözlerinin neresinde yer aldığını doğrusu ben anlayamadım.
İşin içine yeşil dolar girince o gençler de tam anlayamadı sanırım.

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER