A3 Haber

Dr. Ortaylı: Bakanlığa sayıları analiz etmeyi ve bunları basın toplantısına hazırlamayı bilen birkaç kişi alsınlar

Dr. Ortaylı: Bakanlığa sayıları analiz etmeyi ve bunları basın toplantısına hazırlamayı bilen birkaç kişi alsınlar

Dr. Ortaylı: Bakanlığa sayıları analiz etmeyi ve bunları basın toplantısına hazırlamayı bilen birkaç kişi alsınlar
Eylül 10
09:35 2021

Halk sağlığı uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de yapılan Covid-19 aşı dozunun 100 milyonu geçtiğine yönelik müjde verdiğini belirterek, “Bakan müjdenin devamında aşıyla ilgili bir dizi sayı verdi. Ben basın toplantısını dikkatle ve notlar alarak iki kez dinledim. Sayılarla da aram iyidir. Ama işin içinden çıkamadım” dedi.

Dr. Nuriye Ortaylı, YetkinReport blogunda yayımlanan yazısında, Sağlık Bakanlığının verilerini eleştirdi.

Ortaylı’nın yazısından satır başları şöyle:

  • Sayılar dizisine “18 yaş üzeri nüfusun yüzde 82’si birinci dozunu, yüzde 63,8’i ikinci dozu oldu” diyerek başladı. Sonra birden yüzdeleri bırakıp gerçek sayılara atladı: “6 milyon 182 bin kişi tam doz aşı oldu” dedi. Toplantının ilerleyen dakikalarında “36 milyon vatandaşın aşısının tamamlandığını, 26 milyonun aşısız olduğunu” söyledi.
  • Bir başka yerde “iki doz inaktif aşı (Sinovac aşısı) yaptırmış olanların sayısının 11 milyon olduğunu, bunların 9 milyonunun üçüncü doz aşıyı da olduğunu” söyledi. Aynı toplantıda iki doz Sinovac üstüne hatırlatma dozu yaptıranların tam aşılı sayıldığını söyledi! Alınız bir başka tam aşılı sayısı: bu kez 9 milyon. Ben işin içinden çıkamadım. Varsa çözen hepimize anlatsın. Ya da…
  • Ya da Bakanlığa sayıları doğru dürüst analiz etmeyi ve bunları bir basın toplantısına hazırlamayı bilen birkaç kişi alsınlar.

Nuriye Ortaylı, yazısında, nüfusun tamamının aşılanması durumunda bile toplum bağışıklığına ulaşılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Nüfusun tamamı BioNTech aşısı ile aşılandığında ulaşacağımız yüzde 78, toplum bağışıklığı için gerekli yüzde 85’in altında. Kısacası, Bakanlığın toplum bağışıklığı hedefi gerçekçi değil. Bir başka zamana, varyantlar öncesi döneme ait. Level atlayan pandemide yapmamız gereken koronavirüsle birlikte yaşamayı öğrenmek. Mümkün olan herkesi doğru zamanlarda ve uygun aşılarla aşılamak, bir yandan da bulaşma zincirini kıracak tedbirler almak. Testleri yaygınlaştırmak, hızlı testlerle taramalar yapmak, enfekte olanların toplumdan yalıtılmasına dikkat etmek, işyerlerini, okulları ve toplu taşımayı ıslah etmek. En önemlisi de aşı konusunda daha net mesajların verildiği, sivil toplumun harekete geçirildiği bir kampanya yapmak.
Bunlar yapılmadıkça aşıya daha dirençli ve daha ürkütücü varyantların önünü almak da mümkün değil, delta varyantının öldürücülüğünü azaltmak da.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER