A3 Haber

Aylar önce gelen Sputnik V aşılarının neden kullanılmadığını TTB açıkladı: İşte o sorunun yanıtı

Aylar önce gelen Sputnik V aşılarının neden kullanılmadığını TTB açıkladı: İşte o sorunun yanıtı

Aylar önce gelen Sputnik V aşılarının neden kullanılmadığını TTB açıkladı: İşte o sorunun yanıtı
Eylül 14
19:26 2021

Türkiye’ye getirilen 400 bin doz Rus yapımı Covid-19 aşısı Sputnik V’nin akıbeti bilinmiyor. Söz konusu aşılar kullanıma sokulmadı. Bununla birlikte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “anlaşmayı imzaladık” dediği 50 milyon doz Sputnik V aşısı ise altı ay geçmesine rağmen hala gelmedi. Sputnik V aşılarının neden kullanılmadığı konusu defalarca gündeme geldi ancak Bakan Koca bu soruyu yanıtlamadı.

Diken’de Ayşegül Kasap imzasıyla yayımlanan özel habere göre Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut Diken’e 400 bin doz aşının kullanılamama gerekçesini şöyle açıkladı: “İkinci dozlar gelmediği için aşı kullanılamıyor. Bu aşıda birinci ve ikinci dozlarda iki farklı vektör kullanılıyor. Bu nedenle ikisi bir arada olmadan kullanılamıyor. Aradan aylar geçti ikinci parti hala gelmedi.”

Rus aşının 400 bin dozluk ilk sevkiyatı 15 Haziran’da Türkiye’ye ulaşmıştı. Haziran sonuna kadar teslim edilen miktarın 30 milyon doza ulaşması, ilk partinin de iki haftalık analizden sonra kullanılması bekleniyordu.

50 milyon doz aşıysa Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasına göre altı ay içinde Türkiye’ye teslim edilecekti. Koca bu açıklamayı nisan ayında yapmıştı, altı ay geçti ancak aşılar hala yok.

“Sağlık Bakanlığı’nın tasarrufunda”

Sputnik V’in Türkiye’deki tüm haklarını alan Viscoran firmasından konuştuğumuz bir yetkili 400 bin doz aşı hakkında bir bilgileri olmadığını söyledi. Neden kullanılmadığını sorduğumuzda ise “Sağlık Bakanlığı’nın tasarrufunda” yanıtını verdi. Aşı üretimin ‘sorunsuz bir şekilde devam ettiğini’ söyleyen yetkili, Türkiye’de kullanıma sunulacağı tarih hakkındaysa bir bilgi veremedi.

Şirketin genel müdürünün daha detaylı bilgi vereceği belirtilirken, söz verilen dönüş yapılmadı.

Rusya’nın açıklamasına göre bir doz Sputnik V 10 dolar (84,45 Türk Lirası). 50 milyon doz aşının toplam fiyatı yarım milyar dolara (4 milyon 222 bin 367 TL) denk geliyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER