A3 Haber

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı
Eylül 15
08:56 2021

Merkez Bankası, yabancı para mevduat ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırdı.

Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 21’den yüzde 23’e yükseldi. 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz hesaplarında zorunlu karşılık oranı ise yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıktı.

Düzenleme ile Merkez Bankası hem rezervlerini artırmayı hem de bankaların döviz tutmasının maliyetini artırmayı hedefliyor. Söz konusu düzenlemenin kurda mevcut fiyatlamalara etkisi olmadı. Dolar/TL’de 8,44 seviyesindeki işlemler devam ediyor.

15 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan zorunlu karşılık oranları hakkındaki tebliğin 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle zorunlu karşılık oranları şöyle gerçekleşti:

Resmi Gazete’deki bu tebliğin ardından sabah Merkez Bankası, ZK düzenlemesine ilişkin ayrıntıları açıklayacak ve hangi tutarda döviz tesisi beklendiğini duyuracak.

Temmuz’da da 2 puan artmıştı

Merkez Bankası, 1 Temmuz’da da Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranını yüzde 20’den yüzde 10’a düşürmüş, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER