A3 Haber

Covid-19 aşıları adet bozukluğuna neden oluyor mu?

Covid-19 aşıları adet bozukluğuna neden oluyor mu?

Covid-19 aşıları adet bozukluğuna neden oluyor mu?
Eylül 16
10:41 2021

İngiltere’de yayınlanan bir tıp dergisinde çıkan makalede, Covid-19 aşılarının doğurganlığı etkilemediği ve kadınlarda bazı durumlarda görülen adet düzensizliklerinin ise geçici olduğu bildirildi.

British Medical Journal (İngiliz Tıp Dergisi) için konuyla ilgili makale yazan immünoloji uzmanı doktor Victoria Male, Covid-19 aşısının doğurganlığı etkilediğine dair bir kanıt olmadığını ve adet gören kadınların büyük bir kısmının bir kere düzensizlik yaşadıktan sonra tekrar normale döndüğünü yazdı.

İngiliz doktor, 30 bine yakın kadının adet düzensizliği yaşadığına dair şikayet geldiğini, ancak bunların “kısa ömürlü” olduğu güvencesi verdi.

Doktor Victoria Male, İngiliz İlaç Denetleme Kurumu verilerinin de adet düzensizlikleri ve Covid-19 aşısı arasında bir bağlantı kurmadığına dikkati çekti.

İngiliz doktor, aşı olan kadınlar içinde bu yönde şikayette bulunanların oranının ise çok düşük olduğunu bildirdi.

“Doğurganlığa zarar vermiyor”

Kadınlarda adet düzensizliklerinin sadece bir çeşit aşıda değil Pfizer, Moderna ve AstraZeneca gibi farklı aşı türlerinde de görülebildiğine işaret eden İngiliz doktor, bunların aşının içindeki maddelerden değil, kadınların bağışıklık sisteminin farklı tepki vermesinden kaynaklanmış olabileceği uyarısında bulundu.

İngiliz doktor, bazı kadınların bağışıklık sisteminin buna neden farklı yanıt verdiği konusunun daha ayrıntılı araştırılması gerektiğine bildirdi.

Doktor Victoria Male, kadınların doğurganlığa zarar verdiği gerekçesiyle aşı olmaktan kaçınmalarının ise tamamen yanlış bir davranış olduğunu ve bu yöndeki iddiaların dikkate alınmaması gerektiğini savundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER