A3 Haber

Mansimov hakkında açılan “gizli” soruşturmanın sonucu: Hedef Erdoğan ailesi

Mansimov hakkında açılan “gizli” soruşturmanın sonucu: Hedef Erdoğan ailesi

Mansimov hakkında açılan “gizli” soruşturmanın sonucu: Hedef Erdoğan ailesi
Eylül 16
08:12 2021

Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu)
Azerbaycan kökenli Türk vatandaşı.
Sedat Peker’in videolarında Bodrum Yalıkavak’taki yat limanına eski bakan Mehmet Ağar tarafından “çöküldüğü” iddialarının ardından bir kez daha gündeme geldi.
Aslında Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) sadece Bodrum’daki yat limanı ile değil, “FETÖ terör örgütüne üyelik” suçlamasıyla yargılandığı ve 5 yıl ceza aldığı dava ile de biliniyordu.

Bu iki dava birbirinden ayrılırsa büyük resim çöker.
Neden mi?
Çünkü Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) Bodrum Yalıkavak’taki yat limanının satışında çalışanlarının eksik bilgi vermesi nedeniyle zarara uğradığını savunuyordu.
Bu nedenle de şikayetçi oldu.
Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) iddialarını inceleyen savcılık “nitelikli dolandırıcılık” suçundan İstanbul Bakırköy 3. Ceza Mahkemesi’nde eski çalışanlar Alaattin Aykaç, Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil hakkında dava açtı.
Beraat ile sonuçlanan davaya başsavcılık itiraz etti.
Gerekçe “eksik” soruşturma.

Öte yandan 20 Aralık 2019’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe verildi.
Şikayetçiler, uzun süre Mübariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) şirketlerinde çalıştıklarını, iş konusunda anlaşmazlıkları olduğundan 2016 yılında işten ayrıldıklarını, sonrasında Gurbanoğlu’nun “FETÖ/PDY” ile irtibatlı olduğuna dair bilgilere ulaşmaları nedeniyle vatandaşlık görevlerini yapmak istediklerini belirttiler.
Kimdi bu isimler?
Fatih Berber, Alaattin Aykaç, Mehmet Ercil, Ali Kemal Çelikten.
Yani Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) şikâyeti üzerine haklarında “nitelikli dolandırıcılık” suçlamasıyla dava açılan kişiler.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı eski çalışanlarının ihbarını 2019/216905 sayı ile soruşturmaya çevirdi.
Soruşturma sonunda Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) 15 Mart 2020’de gözaltına alındı, iki gün sonra, 17 Mart 2020’de de tutuklandı.
Bir yıla yakın süren dava sonunda örgüt üyesi olmadığı ama yardım ettiği gerekçesiyle beş yıl hapis ile cezalandırıldı.
Şu anda adli kontrol şartı ile serbest.

Buraya kadar Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) Bodrum Yalıkavak’taki yat limanı ile ilgili şikâyeti ve ihbar üzerine başlatılan soruşturma ile yargılanmasını özetledim.
Bu konularda çok daha ayrıntılı bilgileri a3haber.com’da yayınladık.
Bilgi edinmek için eski yazılarıma bakabilirsiniz.
Şimdi ise Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) eski çalışanları tarafından şikâyet edilmesi üzerine açılan soruşturmaya dönmek istiyorum.
Çünkü Türkiye’nin ilk kez a3haber.com’dan öğreneceği yeni bilgiler var.

Eski çalışanları Alaattin Aykaç, Ali Kemal Çelikten ve Mehmet Ercil’in başvurusu üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ercil’in ifadesinin bir bölümünü ayırdı.
Ercil’in ifadesinin ayrılan bölümü üzerinden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen ve 16 Haziran 2020’de “gizlilik” kararı alınan soruşturmanın numarası 2020/72158.

Suçlama çok ağır.
“Devletin güvenliğine ve siyasal çıkarlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama…”
Savcılık Mehmet Ercil’in ifadesinin bir bölümündeki sözlere dayanarak neredeyse “ajanlık” suçlamasıyla “gizli” soruşturma açınca ne oldu?
Mehmet Ercil’in yeniden ifadesine başvurdular.
Ercil, 2019’un yaz aylarında Deniz Haber Ajansı sahibi Recep Canpolat ile birlikte Amerika’ya gittiklerini belirterek, Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) ile ilgili bilgi almak/vermek için Hudson Enstitüsü yetkileriyle görüştüklerini, bu görüşme karşılığı Hudson Enstitüsü yetkilerinin de kendilerinin OFAC ile randevu ayarlama sözü verdiklerini anlattı.
Ercil ifadesinde çok özel bir ayrıntıya değindi.
O bölüm aynen şöyle:
“Hudson Enstitüsü’ndekilerle uzun süre konuştuk. İlk önce denizcilik sektörü ile ilgili konuştuk. Sonrasında Mubariz Mansimov’a konuyu getirdik. Ancak enstitü yetkilileri Mubariz Mansimov’dan ziyade Mr. President and his family diyerek, Başkan Cumhurbaşkanı ve ailesi ile ilgili konuşmak istediklerini söylediler… Enstitü yetkilileri bu konuda çok ısrarcı olunca Recep beyle (Recep Canpolat) biz biraz gerildik… Bunun için gelmediğimizi ne yapmaya çalıştıklarını niyetlerinin farkında olduğumuzu ve bu niyetlerinin yanlış olduğunu bu bilginin doğru olmadığını ifade ettik… Gergin ayrılınca OFAC ile yapılacak olan görüşmemizi iptal ettiler…”

Aradan aylar geçti.
Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davadan 5 Mart 2021’de “örgüte dahil olmamakla birlikte yardım” suçundan beş yıl hapis cezası aldı.
Eski çalışanı Mehmet Ercil’in verdiği ifadeden “ayrılan” bölüm üzerinden açılan “Devletin güvenliğine ve siyasal çıkarlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama” soruşturması ise “gizlilik” kararı ile sürüyordu.
Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) verilen beş yıllık cezadan 56 gün sonra yani 30 Nisan 2021’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 2020/72158 sayılı soruşturma için 2021/53918 sayılı kararını açıkladı.
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kararda, “yapılan soruşturmada bu suç yönünden iddiaların soyut düzeyde kaldığı, şüphelinin üzerine atılı bulunan suçları ispata yarar somut, tarafsız ve yeterli delillerin elde edilemediği …….. şüphelinin üzerine atılı bulunan suçu işlediğine dair hakkında kamu davası açılabilmesi için gerekli bulunan her türlü şüpheden uzak somut ve yeterli delillerin elde edilemediğinin anlaşılmış olduğundan olayla ilgili olarak kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına…” denildi.

Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) eski çalışanı Mehmet Ercil İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na verdiği ifadede ne diyordu?

  • Mubariz Mansimov (Gurbanoğlu) sahibi olduğu iki gemi ile OFAC ambargosunu deldi.
  • Türkiye Cumhuriyeti devletine kurulmak istenen kumpas ve mizansen içinde.
  • Batmış bir iş insanı olduğu halde hazırladığı senaryo ile kendini önemli bir yere konumlandırmaya çalışıyordu.
  • Türkiye’deki mal varlığını yakınlarına devrederek ABD’ye kaçmaya çalışıyor.
  • Türkiye’den kaçma hazırlığı içinde.
  • Kaçmak için uçağını iade etmedi, teknesini hazırladı.

Savcılık aylar süren araştırma sonunda ne sonucu vardı?
Kamu davası açılabilmesi için somut ve yeterli delil yok.
Yani, Mehmet Ercil’in suçlamaları soyut (hayal ürünü) iddialar.
Savcılığın takipsizlik kararının ardından dosya üzerindeki “gizlilik” kararı kalktı.
Dosyayı inceleme fırsatı bulan Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) avukatları, dosya içindeki iddialar karşısında hayrete düştüler.
Durumun Mubariz Mansimov’a (Gurbanoğlu) iletilmesinden sonra ise gerekli hukuk yoluna başvuruldu.
Nedir o?
Mehmet Ercil hakkında iftira, suç uydurma ve yalan tanıklık suçlarından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

Türkiye’nin ilk kez a3haber’den okuduğu bu olay hakkındaki hukuki aşamaları ve geldiği sonucu özet de olsa anlatmaya çalıştım.
Ancak bu olayda bir de madalyonun arka yüzü var.
Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) eski çalışanı Mehmet Ercil, bir internet sitesi sahibi ile Amerika’ya “hangi bilgiyi toplamak” adına ve neden gider?
Amerika’da kendilerini OFAC ile görüştürecek Hudson Enstitüsü nedir?
“Uzun görüşmede” Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ve ailesi hakkında istenen bilgileri vermişler midir?
“Gergin ayrıldıkları” için iptal edildiğini söyledikleri OFAC nedir?
Bir Türk iş insanı hakkında OFAC’a bilgi vermek suç mudur?
Amerika ziyaretini hangi maddi olanaklarla gerçekleştirilmiştir?
İsmi geçenlerin Mubariz Mansimov’la (Gurbanoğlu) ilişkileri nedir?
Mubariz Mansimov’un (Gurbanoğlu) eski çalışanı Mehmet Ercil’in anlattıkları aslında bir casusluk faaliyeti değil midir?
Bu ve benzeri onlarca soru var.

Bu yazıda sadece “gizli” bir soruşturmanın geldiği hukuki noktayı anlattığımı söyledim.
Bir dahaki yazıda ise yukarıdaki soruların yanıtlarını, madalyonun arka tarafını, kimlerin kimlerle ilişkisi olduğunu biraz daha derinlemesine inceleyelim.
Ortada açık bir gerçek var.
O da ABD’de birilerinin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve ailesi hakkında uzunca bir süredir bilgi toplamaya çalıştığı.
Ve öyle görünüyor ki bu bilgilerle Türkiye’yi “siyaseten” köşeye sıkıştırmak istedikleri.
Amerika, bildiğimiz Amerika.
Hem suçlu hem de güçlü…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER