A3 Haber

“Barınamıyoruz” diyen gençler bu geceyi de sokakta geçirecek: Ankara’da çadır kuran üniversiteliler gözaltına alındı

“Barınamıyoruz” diyen gençler bu geceyi de sokakta geçirecek: Ankara’da çadır kuran üniversiteliler gözaltına alındı

“Barınamıyoruz” diyen gençler bu geceyi de sokakta geçirecek: Ankara’da çadır kuran üniversiteliler gözaltına alındı
Eylül 20
23:25 2021

Ankara’da barınma problemine dikkat çekmek için 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’na bu akşam çadır kuran üniversitelilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

Ankara’da üniversiteliler, 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’na çadır kurarak yaşadıkları barınma sorununa dikkat çekmek istedi. Polis ekipleri de daha sonra parka gelerek öğrencilerin kurdukları çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan dokuz üniversitelinin bu sırada gözaltına alındığı öğrenildi.

Olaya ilişkin görüntüler bir sosyal medya hesabından paylaşılırken şu açıklama yapıldı: “Ankara’da üniversitelileri gözaltına alanlar bilsin ki, evsiz yurtsuz kalanlar sizin gözaltılarınızı da aşacak. Milyonlarca üniversiteliyi gözaltına alamazsınız!”

Bu geceyi de parkta geçirecekler

Yurt ve ev kiralarındaki pahalılık nedeniyle barınamayan ve okullarını bırakmak zorunda kalan gençler, başlattıkları “Barınamıyoruz” eylemlerinin ikinci gününde de geceyi sokakta geçirecek.

İstanbul’da bir grup üniversite öğrencisi bu akşam Beşiktaş’ta Şairler Parkı’nda toplandı. Öğrenciler burada yaptıkları açıklamada, “Bütün gençleri, öğrencileri, kamuoyunu barınamayanların sesini büyütmeye çağırıyoruz” diyerek bu gece banklarda yatacaklarını duyurdu.

“Barınamıyoruz Hareketi” adı altında toplanan öğrencilerin açıklaması şöyle:

Biz, ev bakmayı, apartlarla pazarlık yapmayı, iş aramayı bıraktık, dün gece sokakta yattık. Bundan sonra her gece, tepesine bir çatı dahi fazla görülmüş milyonca gencin öfkesini, derdini yüklenip sokaklarda yatıyoruz.
Şimdi, size sesleniyoruz. Önce şimdinin, sonra vaktiyle evsiz, yurtsuz bırakılmış bütün üniversite öğrencilerine, komşusu olamadığımız mahalleliye, çocuğu yatacak yer bulsun diye gece gündüz çalışanlara…
Üniversite dayanışmalarına, topluluklara, kulüplere, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, siyasi partilere, vekillere; sanatçılara, hocalarımıza, esnafa, işçilere, işsizlere, kadınlara…
Bizi evsiz bırakan bu düzenle derdi olan herkese. Potansiyel komşularımıza, bütün halkımıza, milyonlara. Hepinize söylüyoruz, herkesi çözüm için sorumluluk almaya, öğrencilerin yanında açıkça taraf tutmaya, bizi sahiplenmeye, hareketi büyütmeye çağırıyoruz.

İzmir’de Hasanağa Parkı’nda sabahlayacaklar

İzmir’de yüksek ev kiraları ve yurtların yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulmakta zorlanan üniversite öğrencileri, parkta sabahlama eylemi başlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) kampüsünün yer aldığı Buca’daki Hasanağa Parkı’nda toplanan öğrenciler, “Barınamıyoruz, Sokaklardayız” yazılı pankart açtı.

Üniversite öğrencilerinin İstanbul Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda başlattığı eylem İzmir’de de yankı buldu. Yüksek ev kiraları ve yurtların yetersizliği nedeniyle kalacak yer bulmakta güçlük çeken üniversite öğrencileri, DEÜ kampüsünün bulunduğu Buca’da eylem yaptı. “Yurtsuzlar” adı altında toplanan öğrenciler, Buca’daki Hasanağa Parkı’nda bir araya geldi. “Barınamıyoruz, Sokaklardayız” yazılı pankart açan öğrenciler, parkta sabahlayacaklarını açıkladı.

Pandemi ve ekonomik krizin faturasının kendilerine çıkarıldığını, emlakçıların da fırsatçılık yapıp ev kiralarını yükselttiğini savunan öğrenciler, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarının ise yetersiz kaldığını dile getirdi.

Öğrenciler, “Halkı yanında olmayan iktidar bugün özel sermayeyi destekliyor. İnsan onuruna yakışmayan evlerde fahiş fiyatlarını ödememize sessiz kalan iktidar öğrencilere maddi olanak sağlamıyor. Üniversiteli öğrenciler olarak bu sömürünün karşısında omuz omuz direnmeliyiz. Biliyoruz ki birlikte hareket edersek başarırız ve bu fahiş bedelleri ödemek zorunda kalmayız” açıklamasını yaptı.

Fahiş kira bedellerinin düşürülmesi, kiraya üst sınır getirilmesi ve KYK yurtlarının artırılmasını talep eden öğrenciler, bunlar yerine getiriline kadar çadır eylemine devam edeceklerini söyledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER