A3 Haber

Erdoğan New York’taki Türkevi binasını açtı: Türkiye başkonsolosluğu da o binada faaliyet gösterecek

Erdoğan New York’taki Türkevi binasını açtı: Türkiye başkonsolosluğu da o binada faaliyet gösterecek

Erdoğan New York’taki Türkevi binasını açtı: Türkiye başkonsolosluğu da o binada faaliyet gösterecek
Eylül 20
20:35 2021

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temeli dört yıl önce New York’un Manhattan bölgesinde atılan Türkevi’nin (Turkish House) açılışında konuştu.

Erdoğan, Türkevi’nin kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayarak “Atalarımız ‘Şerefü`l-mekân bi`l-mekîn’ yani bir mekana şeref katan oradaki insanlardır diyor. Türkevi’nin içinde yaşayacak, çalışacak, ziyarete gelecek insanların samimiyetle sahiplenmesiyle, kullanmasıyla, hakkını vermesiyle arzu ettiğimiz konumuna geleceğini düşünüyorum. İşte bunun için Türkevi binamızın kapılarının herkese açık olduğunun altını tekrar çiziyorum” dedi.

Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Temelini dört yıl önce attığımız ve bugün açılışını yaptığımız yeni Türkevi binamızın Allah’tan hayırlı olmasını diliyorum. Bugün haklı bir gurur yaşıyoruz. Gururluyuz çünkü devletimize, milletimize kalıcı bir eser daha kazandırıyoruz. Gururluyuz çünkü bu eserle New York’un siluetine tarihi ve geleneksel mimarimizin güzelliklerini ve zarafetini yansıtıyoruz. Gururluyuz çünkü mimarlarımızın, mühendislerimizin ve işçi kardeşlerimizin alın teriyle muhteşem bir eserin inşasını tamamladık. Türkiye bu eserle beraber büyüklüğünü, birikimini ve artan gücünü yansıtan bir baş yapıt ortaya çıkardı.

Erdoğan Türkevi’nin 1977 yılından itibaren satın alınan arsa üzerinde yükseldiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

Binamız aslında rahmetli Süleyman Demirel başta olmak üzere eski Dışişleri Bakanlarımızdan merhum İhsan Sabri Çağlayangil tarafından devletimize kazandırılan arsa üzerinde yükseldi. 1977-2013 yılları arasındaki ilk hizmet döneminin ardından binamızı yenilmeye karar verdik. Kültürümüzde müstesna bir yere sahip laleden ilham alınarak Selçuklu motifleri gibi geleneksel öğelerle bezenerek tasarlanan yeni mimarisiyle Türkevi’ne bugün tekrar kavuştuk. Burası Birleşmiş milletler nezdindeki Daimi Temsilciliğimize ve New York Başkonsolosluğumuza ev sahipliği yapacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti New York temsilciliği de Türkevi’nde faaliyet gösterecek. Birleşmiş Milletler Binası’nın tam karşısında bu denli önemli bir eseri hayata geçirmemiz ayrı bir anlam taşıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER