Site icon A3 Haber

2021 İnternette Özgürlük Raporu: Türkiye yine “özgür olmayan ülkeler” arasında

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un “2021 İnternette Özgürlük” raporuna göre, Türkiye, internette özgür değil. Raporda, 100 üzerinden yapılan puanlamada, Türkiye; “Erişim engeli” başlığında 15 puan, “İçerik sınırlaması” başlığında 10 puan ve “Kullanıcı hakları ihlallerinde” 9 puan aldı ve toplam 34 puanla “özgür olmayan ülkeler” arasında yer aldı.

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un “2021 İnternette Özgürlük” raporu yayımlandı.

Raporda, Türkiye’de internet kullanımı “Erişim engeli”, “İçerik sınırlaması” ve “Kullanıcı hakları ihlalleri” başlıkları altında incelendi. 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye; “Erişim engeli” başlığında 15 puan, “İçerik sınırlaması” başlığında 10 puan ve “Kullanıcı hakları ihlallerinde” 9 puan aldı ve toplam 34 puanla “özgür değil” sınıflandırmasında kaldı.

Değerlendirmede, toplamda 70-100 arası puan “özgür”, 40-69 arası “kısmen özgür”, 0-39 arası “özgür değil” anlamına geliyor.

“AKP, darbe girişiminden sonra muhaliflere baskı uyguladı”

Raporda, “AKP hükümeti, 2016’daki darbe girişiminden sonra muhaliflere geniş kapsamlı bir baskı uyguladı. 2017’de kabul edilen anayasa değişiklikleri, gücü, Cumhurbaşkanının elinde topladı” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, şunlar aktarıldı:

Erdoğan’ın AKP’si 2002’den beri Türkiye’yi yönetiyor ve başlangıçta bazı liberalleştirici reformlar yapsalar da siyasi haklar ve sivil özgürlükler için giderek artan bir azalma gösterdiler. Erdoğan, Türk siyasetinde büyük bir güç kullanmaya devam ederken, 2019 belediye seçimlerinde muhalefetin zaferi ve Covid-19 pandemisinin zaten sallanan ekonomi üzerindeki etkisi, hükümete muhalefeti bastırmak ve kamusal söylemi sınırlamak için yeni teşvikler verdi.

Raporda, Türkiye’de internet kullanımı ve internette sansüre yönelik değerlendirmelerde dikkat çeken noktalar şöyle:

“Erkeklerin internete erişimi kadınlardan yüzde 13 daha fazla”

Türkiye’nin “içerikleri sınırlama” puanı altı üzerinden bir

İçeriklerin silmeye zorlamak için yasal yollar kullanıyor

Gazeteciler oto-sansür uyguluyor

Anayasa, hakları koruyamıyor

Kullanıcıların gizlilik hakkı ihlal ediliyor

Exit mobile version