A3 Haber

DEÜ’de yabancı öğrenci rantına ilişkin yeni gelişme: Üniversite, satılan kontenjan sayısını açıkladı

DEÜ’de yabancı öğrenci rantına ilişkin yeni gelişme: Üniversite, satılan kontenjan sayısını açıkladı

DEÜ’de yabancı öğrenci rantına ilişkin yeni gelişme: Üniversite, satılan kontenjan sayısını açıkladı
Eylül 22
09:47 2021

Rektörlüğünü AKP’li Nükhet Hotar’ın yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yeni eğitim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik öğrenci kontenjanının 10 bin 115’ini yabancı öğrencilere ayırması tartışmalara neden olmuştu. Üniversite tarafından yapılan açıklamada, başvuru kriterlerini yerine getiren bin 531 yabancı öğrencinin kayıt yaptırmaya hak kazandığını duyuruldu. Üniversite, öğrencilerden istedikleri bölüm için 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında ücret alarak rant elde edecek.

A3 Haber Merkezi | AKP’li Nükhet Hotar’ın rektörlüğünü yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ) yabancı öğrenci rantına ilişkin yeni açıklama yayımlandı. Üniversitenin 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrenciler için ayırması tepki çekmişti. Yabancı öğrencilerden yıllık öğrenim ücreti alacak olan üniversite böyle yaparak rant elde edecek.

DEÜ tarafından açıklanan kontenjan ve yıllık öğrenim ücretleri tablosunda, ücretlerin 2 yıllık bölümler için 2 bin 800 ile 4 bin 600 TL, eğitim, fen ve edebiyat fakülteleri 5 bin ile 7 bin 300 TL mühendislik ve hukuk fakülteleri 7 bin 300 ile 14 bin 500 TL, tıp fakültesinin ise 54 bin 500 TL olduğu bilinmektedir. Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor.

Kaç kişi kayıt yaptırdı?

Üniversite tarafından yapılan açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uygun gördüğü ve üniversitemiz tarafından ilan edilen 10 bin 626 Yurtdışı Öğrenci Kontenjanı’na 12 bin 973 kişi başvuruda bulunmuştur. Başvurular arasından kayıt yaptırma kriterlerini yerine getiren bin 531 aday, kayıt yaptırmaya hak kazanmıştır. Uluslararasılaşma misyonumuza katkı sağlayacağına inandığımız öğrencilerimizi kutluyoruz” 

Üniversite yönetiminin yabancı öğrenci rantına ilişkin açıklamasını alıntılayarak tepki gösteren DEÜ öğrencileri şu ifadelere yer verdi:

  • Okulumuzun 1531 kontenjanı para karşılığında satıldı. Bir de 10626 kontenjan bakın dolmadı demek için utanmadan paylaşmak sadece öğrencileri yok sayan, ısrarla teknik imkansızlıkları gidermeye sizlere yakışırdı.
  • Satılmış kontenjanları ne kadar rahat açıklıyorlar, çok garip gerçekten

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER