A3 Haber

Almanya’da seçim günü: Sosyal Demokratlar farkı açıyor…

Almanya’da seçim günü: Sosyal Demokratlar farkı açıyor…

Almanya’da seçim günü: Sosyal Demokratlar farkı açıyor…
Eylül 26
19:29 2021

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in yeniden aday olmamasının ardından gerçekleşen Federal parlamento seçimlerinde sandıklar kapandı. Son verilere göre Sosyal Demokrat Parti ile Hristiyan Demokrat Parti arasındaki fark açılıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD), genel seçimlerde oyların yüzde 25.5’ini alarak birinci sırada bulunurken, CDU/CSU ise yüzde 24.5’lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer alıyor.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in yeniden aday olmamasının gölgesinde düzenlenen federal parlamento seçimlerinde Sosyal Demokratlar (SPD), Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) ile farkı açıyor. Kamu yayın kuruluşu ARD’nin son verilerine göre fark, 1.6 puana yükseldi.

ARD’nin yerel saatle 22.00’da yayınladığı ve sandık çıkışı anketleri ile kısmen sayılan oylara dayanan verilerine göre sonuçlar şu an için şöyle:

SPD’nin yüzde 25.8 oranıyla 730 sandalyeli federal parlamentoda 205 koltuk, CDU/CSU’nun ise yüzde 24.2 oranıyla 195 koltuk kazanması bekleniyor.

Potansiyel koalisyon ortaklarından Yeşiller’in 114, Hür Demokrat Parti’nin 91 milletvekili çıkarması bekleniyor.

Savaş sonrası dördüncü SPD’li başbakan mı olacak?

SPD seçimi kazanması halinde 2005’ten bu yana ilk kez hükümetin büyük ortağı olacak ve Angela Merkel’in liderliğindeki muhafazakâr hükümetlere 16 yıl sonra son vermiş olacak. 63 yaşındaki Scholz, seçimi birinci tamamlaması halinde, Willy Brandt, Helmut Schmidt ve Gerhard Schroeder’den sonra 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dördüncü SPD’Li başbakan olacak.

SDU ise bu sonuçlarla tarihi bir oy kaybı yaşamış olacak.

İlk anket yüzde 25’le eşit gösterdi

İlk açıklanan sandık başı anketinde, başbakan adayı olarak Olaf Scholz’u gösteren SPD ile Armin Laschet’i aday gösteren Hıristiyan Birlik partilerinin (CSU/CDU) oy oranları yüzde 25 ile eşit görünüyordu. Yeşillerin yüzde 15, Liberal kanattaki Hür Demokratların yüzde 11, Sol Parti’nin yüzde 5 oranında oy kazanması, göçmen karşıtı ve faşist AfD’nin ise yüzde 11 oranında oy alabileceği öngörülüyordu.

Berlin’de oy pusulaları yetmedi

Almanya seçimlerinde katılım oranları da merak konusu. Federal Seçim Kurulu Başkanı Georg Thiel, oy verme merkezlerinde kullanılan oyların sayısının 2017 seçimlerindekinden daha az olduğunu ama posta yoluyla kullanılan sayısının önemli ölçüde artmasını beklediklerini söyledi.

Hem parlamento seçimleri hem yerel seçimler, hem de kira artışının engellenmesini öngören bir referandum için sandığa gidilen başkent Berlin’de ise çok yüksek katılım kaydedildiği belirtildi. Birçok seçim merkezinde uzun kuyruklar oluşurken, bazı noktalarda pusulalar yetmeyince yeni pusula getirilmesi gerekti. Kuyrukta iki saate yakın bekleyenler olduğu belirtiliyor.

“Posta yoluyla kullanılan oylar belirleyici olabilir”

Uzmanlar, posta yoluyla kullanılan oyların birçoğunun CDU/CSU adayı Armin Laschet’in SPD adayı Olaf Scholz’a karşı arayı kapatmaya başlamasından önce gönderildiğini, Laschet’in yükselişinin bu oylara yansımayacağını söylüyor.

Laschet oy pusulasını ters katladı, kullandığı oylar görüldü

CDU’nun başbakan adayı Armin Laschet sandığa attığı oy pusulasını ters katlayınca kullandığı oylar da görüldü. Gazetecilerin kaydettiği görüntüler kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Federal Seçim Merkezi’nin internet sayfasında yer alan bilgiye göre seçmenlerin oy pusulalarını katlarken tercihlerinin görünmemesine dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi davranış sergileyen seçmenlerin oylarının geçersiz sayılabileceği kaydediliyor. Laschet’in oyunun geçerli sayılıp sayılmayacağı konusunda ise bir açıklama yapılmadı.

ZDF’nin anketinde sosyal demokratlar iki puanla önde

Almanya’nın diğer kamu yayın kuruluşu ZDF’nin sandık çıkış anketine göreyse, SPD iki puanla önde.

Bu ankete göre SPD yüzde 26, CDU/CSU yüzde 24, Yeşiller yüzde 14,5, FDP yüzde 12, AfD yüzde 10 ve Sol Parti yüzde 5 bandında

SPD: Scholz’u başbakan olarak görmek istiyoruz

Sandık çıkışı anketlerinin duyurulmasıyla, partilerden de ilk açıklamalar geldi. SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil, “Biz sandık başı anketlerde öndeyiz. Scholz’un başbakan olmasını istiyoruz” dedi. Klingbeil, seçmenin yönetme yetkisini kendilerine verdiğini söyledi.

Scholz: Büyük bir başarı

Olaf Scholz da parti genel merkezinde yaptığı konuşmada alkışlarla karşılanırken, Sosyal Demokrat Parti’nin uzun zamandır en  iyi sonucu aldığını söyledi. “Bu büyük bir başarı” diyen Scholz, “Sonuçlar, seçmenlerin beni başbakan olarak görmek istediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

CDU, SPD’siz bir “Jamaika Koalisyonu”ndan söz etti

CDU Genel Sekreteri Ziemiak sonuçların şu an için çok yakın göründüğünü ve kendilerini uzun bir gecenin beklediğini belirtti. Paul Ziemiak, SPD’nin dışlandığı bir senaryodan da söz ederek, sandık çıkışı anketlerine göre bir CDU/CSU-Yeşiller-FDP koalisyonunun mümkün olduğunu savundu.

Laschet: Muhafazakârların liderliğinde bir hükûmet için elimizden geleni yapacağız

Laschet’in kendisi de iktidarı kaybetmek istemediklerini vurgulayarak “Bunun ucu açık ve başa baş bir seçim olacağını biliyorduk. Sonuçtan memnun olmamız mümkün değil ama bu uzun bir gece olacak. Muhafazakârların liderliğinde bir hükümet inşa etmek için elimizden geleni yapacağız” dedi  Almanya’da ilk kez üç partili bir koalisyon hükümetinin kurulabileceğini söyleyen muhafazakâr lider, “Sonuçlar Almanya ve tüm demokratik partiler adına büyük bir meydan okuma” dedi.

Yeşiller SPD’yi kutladı

Yüzde 15 oranında oy almaları beklenen Yeşiller ilk açıklamalarında SPD’yi seçim başarısı için kutladı. Parti Genel Sekreteri Michael Kellner, koalisyon ihtimalleri için tüm demokratik partilerle görüşmeye istekli olduklarını söyledi.

Yeşiller Partisi’nin adayı Baerbock: Benim hatam

Partinin başbakan adayı Annalena Baerbock ise konuşmasında, sonuçları “fantastik” diye niteleyerek kendilerine gelecek için bir yetki verildiğini söyledi. Baerbock, Almanya’nın yeni bir başlangıca ve “iklim hükümetine ihtiyacı var” dedi. Baerbock, genç seçmenlere ve iklim krizi eylemlerine katılan öğrencilere teşekkür etti.

Baerbock, bununla birlikte kampanya sürecinin ilk günlerinde birinci parti konumunda olduklarını hatırlatarak “Daha fazlasını istiyorduk. Bunu kısman, kampanyanın başında yapılan hatalar, benim yaptığım hatalar nedeniyle başaramadık” dedi. Baerbock, koalisyon pazarlıkları sırasında farklı partilerin farklı kombinasyonlarla birbirleriyle görüşmesi gerektiği görüşünü de paylaştı.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER