A3 Haber

Çocuklardaki vaka artışı sonrası Prof. Çiftçi uyardı: Aşılama yaşı mecburen inecek

Çocuklardaki vaka artışı sonrası Prof. Çiftçi uyardı: Aşılama yaşı mecburen inecek

Çocuklardaki vaka artışı sonrası Prof. Çiftçi uyardı: Aşılama yaşı mecburen inecek
Eylül 28
12:15 2021

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte çocuklarda koronavirüs vakalarında artış yaşandı. Çocukların da koronavirüse yakalandığını ve taşıyıcı olabildikleri konusunda uyaran Prof. Ergin Çiftçi, aşılamada yaş kriterinin düşeceğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Ergin Çiftçi, çocukların koronavirüs etkilendiğini ve aşılama yaşının düşeceğini söyledi. Çiftçi, “Çocuklar; kreşlerde, okullarda virüse yakalanabiliyorlar ve bunu hem kendi yaşıtlarına hem de eve gidip annesine-babasına, evdeki kardeşlerine bulaştırabiliyorlar. Aşılama yaşı aşağılara doğru mecburen inecek gibi görünüyor” dedi.

Yapılan çalışmalarda, aşıların çocuklarda hem etkili hem de güvenli olduğunu gösterdiğini belirten Çiftçi, “Birtakım istenmeyen etkiler olmakla birlikte bunlar aşılamayı durdurmamız için gerekecek önemde değiller. Çocukların hastalığı bulaştırdığını biliyoruz. Bunun çok sayıda örneği var. Bu kanıtlandı” şeklinde konuştu. Prof. Çiftçi çocuklarında koronavirüs aşısı olması gerektiğini belirtti.

Çocukları aşılamak gerekir mi?

Çocuklarda aşılamayı bütün dünyanın konuştuğunu söyleyen Çiftçi, “Şu anda dünyanın pek çok bölgesinde özellikle gelişmiş ülkelerde 12 yaş üzerindeki çocukların aşılandığını biliyoruz. Onun dışında daha küçük yaştaki çocukları aşılayan ülkeler var. Örneğin; Küba 2 yaşından itibaren, Çin 3 yaşından itibaren çocukların aşılamasını gerçekleştiriyor” dedi.

“Koronavirüs nedeniyle hastanede yatan 2 aylık bebek var”

Prof. Çiftçi, Biontech aşısının 5-11 yaş arasındaki çocuklar üzerindeki etkisine ilişkin çalışmasını hatırlatarak, “Bu çalışma aşının etkili ve güvenli olduğunu gösteriyor ve daha küçük yaşlara da ve sonuçta 6 aydan büyük çocuklarla ilgili çalışmalarının da olduğunu biliyoruz. Sonuç olarak bu virüs her yaştaki çocuğu maalesef etkiliyor. Örneğin; bizim şu an hastanemizde korona virüsü nedeniyle yatan 2 aylık bebeğimiz var ama bebekleri aşılamak için biraz erken olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bu konuda yeterince çalışma henüz yok ama eninde sonunda bunu konuşuyor hale geleceğiz. Bizim ondan önce yapmamız gereken daha büyüklerin aşılanması konusunda mesafe kat etmek. Bu yolda hızla ilerliyoruz; ama mutlaka erişkinlerin aşılanması gerekiyor. Çocuğu olan anne ve babaların aşılanması gerekiyor. Öğretmenlerin, okullarda çalışan kişilerin öncelikle aşılanması gerekiyor ki aşılayamadığımız çocukların çevresinde bir koza gibi zırh oluşturalım ve virüsün çocuklara ulaşmasını engelleyelim” diye konuştu. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER