A3 Haber

Tasarruf deyip para saçıyorlar: Yedek ödeneği tam 32 kat aştılar!

Tasarruf deyip para saçıyorlar: Yedek ödeneği tam 32 kat aştılar!

Tasarruf deyip para saçıyorlar: Yedek ödeneği tam 32 kat aştılar!
Eylül 28
13:52 2021

Cumhurbaşkanlığı yetki alanına giren yedek ödenek, her yıl katlanarak aşılmaya devam ediyor. 2020 yılında yedek ödenekten yapılan toplam harcama 96 milyar TL’yi geride bıraktı.

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idarelerinin gelir ve giderleri ile mallarını TBMM adına denetlemekle görevli Sayıştay, AKP iktidarının paralel bütçesini ve ödenek dışı harcamalarını gözler önüne serdi. Sayıştay’ın 2020 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi Raporu’na göre, 3.7 milyar TL yedek ödenekle ile başlanan 2020 yılı, bu tutarın tam 32 katı harcaması ile son buldu.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa göre, merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen hizmetler ile belirlenen amaçları gerçekleştirmek ve ödenek yetersizliklerini gidermek veya bütçelerde öngörülemeyen hizmetler için kullanılan, “yedek ödenek” AKP için “sıradanlaştı.”

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, 2020 Yılı Genel Uygunluk Bildirimi raporuna göre, sene başında 3 milyar 749 milyon 149 bin TL olarak belirlenen yedek ödeneğe, kurum dışı 92 milyar 47 milyon 11 bin TL, kurum içi ise 711 milyon 616 bin 523 TL ödenek aktarımı yapıldı. Aktarılan tutarların tamamını kullanan AKP, bir yılda 96 milyar 507 milyon 777 bin TL harcamaya imza attı.

Ödenek üstü harcamalarda MEB ilk sırada!

Rapora göre, genel bütçeli idareler, yedek ödenek dışında ödenek üstü harcamalara da imza atarak gelir giderlerde sapmalara neden oldu. Buna göre, en fazla ödenek üstü harcamaya imza atan kurum, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) oldu. MEB, 2020’de 41 milyar TL’lik ödenek üstü harcama yaptı. MEB’i sırasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izledi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER