A3 Haber

Soçi’de kritik zirve: Erdoğan ve Putin’den ilk açıklamalar

Soçi’de kritik zirve: Erdoğan ve Putin’den ilk açıklamalar

Soçi’de kritik zirve: Erdoğan ve Putin’den ilk açıklamalar
Eylül 29
14:36 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Türkiye-Rusya ilişkilerine ilişkin konuşan Putin, “Türkiye ile görüşmelerimiz kimi zaman zor geçiyor, ancak her zaman pozitif bir sonuçla bitiyor” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi‘de bir araya geldi. Liderlerin ikili görüşmesini çalışma yemeği izleyecek. Liderlerin görüşme sonrası basın toplantısı düzenlemesi planlanmıyor.

Putin ile Erdoğan’ın bundan önceki son yüz yüze görüşmesi Mart 2020’de Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti. İdlib’de hükümet güçleri ile Türkiye’nin kontrolündeki gruplar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu görüşme beş saat sürdü, sonucunda İdlib’de çatışmasızlık ilan edildi.

Ancak son dönemde Suriye’nin kuzeybatısında şiddet olaylarının yeniden arttığı gözleniyor. Rusya’nın Lazkiye yakınlarındaki izleme merkezinden askeri yetkililer, kısa bir süre önceki açıklamalarında Türkiye’nin İdlib’deki sorumluluk alanında bulunan bazı militanların buradan dışarıya sızma girişiminde bulunduklarını ve Suriye askerlerine saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var.
  • Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı.
  • BM Genel Kurulu’nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil.

Putin’in görüşmenin basına açık kısmında söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

  • Türkiye ile görüşmelerimiz kimi zaman zor geçiyor, ancak her zaman pozitif bir sonuçla bitiyor, uzlaşı bulmayı öğrendik.
  • Avrupa doğalgaz pazarında sallantılı bir dönemden geçiliyor, ancak Türkiye, TürkAkım’ın devreye girmesi ardından kendini güvende hissediyor.
  • Rusya ve Türkiye, pandemiden kaynaklanan ticaret kaybını telafi etmekle sınırlı kalmadı, ticaret hacmini büyüttüler de. Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1.5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6.5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir.
  • Uluslararası alanda (Türkiye ile) oldukça başarılı bir biçimde işbirliği yapıyoruz. Bunu söylerken hem Suriye’yi kastediyorum hem de Libya konusunda pozisyonlarımızı koordine etmek üzere kurduğumuz temaslardan bahsediyorum.
  • Pandemi dünyanın tamamında turizm sektörüne ciddi bir darbe indirdi. Buna karşın bu sene Rusya’dan Türkiye’ye 2.5 milyon turist gitti. Rusya ile Türkiye’nin pandemi ile ortak mücadelesi ekonomi ve turizmin gelişmesine yardımcı olacak.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER