A3 Haber

Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi

Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi

Erdoğan, Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi
Ekim 01
11:36 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM genel kurulunda Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’nin onayına sunulacağını açıklamıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2.5 aylık tatilin ardından bugün yasama çalışmalarına yeniden başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu kapsamda Paris İklim Anlaşması’nı TBMM’ye gönderdi.

Erdoğan, kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Paris İklim Anlaşması’yla ilgili olarak açıklamalarda bulunmuştu.

“Kasım ayında Glasgow’da yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi’ne kadar onay sürecini tamamlamış olacağız” diyen Erdoğan, devamında “Orta ve uzun vadeli tüm kalkınma programlarımızı yeşil kalkınma devriminin gerektirdiği yapısal dönüşümün rehberliğinde hazırlayacak ve yürüteceğiz” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan, şunları kaydetmişti:

  • Paris İklim Anlaşması ile 2053’e kadar uzanan bir perspektifte orta ve uzun vadeli hedef haline getiriyoruz. Birileri sırf bunun altında bizim hükümetimizin, Cumhur İttifakı’nın imzası var diye yapılan işi değersiz hale getirme, önemsizleştirmeye, hatta tam tersini göstermeye çalışsa da gerçekten tarihi bir karar aldık.

Paris İklim Anlaşması nedir?

Paris Anlaşması, iklim krizinin önüne geçmek amacıyla 197 ülkenin ortak hareket etmeleri gerektiğini kabul ettikleri uluslararası bir anlaşmadır. İklim krizinin önüne geçmek için küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlar.

1,5 ila 2 derece arasında ne fark var?

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ortaya koyduğu veriler 1,5°C’lik bir ısınmanın 2°C’ye göre nispeten daha güvenli olacağını vurguluyor. IPCC’ye göre ortalama yüzey sıcaklığındaki artış 1,5’yi bulduğunda %100 artması beklenen sel riski 2°C’lik bir ısınmayla %170’e ulaşacak. Ayrıca şiddetli kuraklığa maruz kalan insan sayısı 1,5°C’lik bir artışta 350, 2°C’lik bir artışta 410 milyona çakabilir. Aşırı sıcak hava dalgaları ise dünya nüfusunun %9’u yerine % 28’ini etkileyebilir. Bununla birlikte her 0,5°C’lik artışın tarımda ürün verimliliğini daha da düşüreceği biliniyor.

Küresel ortalama sıcaklık artışının 2 dereceyi geçmesi halinde insan hayatını doğrudan etkileyecek yıkıcı sonuçlar ortaya çıkacak.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER