Site icon A3 Haber

TBMM Başkanı Şentop konuştu: Erken seçimi gerektirecek siyasi ve hukuki bir durum yok

Muhalefetin erken seçim çağrıları hakkında konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Biz bu sistem değişikliğini zaten ‘erken seçimler’ olmasın diye yaptık. Siyasi istikrar olsun diye yaptık. Erken seçimi gerektirecek siyasi ve hukuki bir durum yok” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, bugün başlayacak yeni yasama yılı öncesinde Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.

İlk olarak HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşan Şentop, “Siyasi partilerin kapatılması, Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu tarafından çerçevesi belirlenmiş bir konu. Benim ya da bir başkasının temennisi ile hareket edilecek bir durum yok. Bir siyasi partinin, ‘terör eylemlerinin odağı olmakla’ itham edilmesini dikkatle değerlendirmek gerekir. Konu Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde, derdest. Siyasi partilerin terörle ve terör örgütleriyle aralarına kesin ve net bir mesafe koyması gerekir. Aksi halde hukuk sistemi devreye girer” ifadesini kullandı.

Şentop, muhataplık tartışmasında HDP’li TBMM Başkanvekillerinin örnek gösterilmesine ilişkin de “Meclis’teki görevlendirmeler, Anayasa ve İçtüzük hükümlerine göre, partilerin Meclis’teki sandalye sayısına göre belirleniyor. Bunun için alınan başka bir ölçü yok. Siyasi partilerin kapatılması süreci yanında milletvekilleri tarafından işlenen suçlarla ilgili düzenlemeler de var. Hukuki süreçleri işletmek ve takip etmek lazım. Hukukun işleyişini, sabır ve saygıyla beklemek gerekir” dedi.

Şentop, ardından dokunulmazlık dosyaları ve bunda nasıl bir yöntem izleneceğini anlattı. Bu yasama yılında Meclis Başkanlığı’na 349 tezkere geldiğini ifade eden Şentop, şöyle konuştu:

Devamında Şentop’un Fırat’ın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Kürt sorunu var mı?

Parlamenter sisteme geçiş planları ne kadar gerçekçi?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik eleştiriler

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası Meclis gündemine ne zaman gelir? Erken seçim ile ilgili bir işaret olur mu?

Seçim barajının yüzde 7’ye düşürülecek olması

Yeni anayasa yapılabilir mi?

“Kimsenin sesini kısma düşüncemiz yok”

Bakanlara sorulan sorular yanıtsız mı kalıyor?

Siyasetteki tansiyon nedeniyle bir çağrınız var mı?

Genel Kurul salonunun alt yapısı sert darbe ve kavgalara dayanıklı hale mi getirildi?

Siyasi etik kurallar

Exit mobile version