Site icon A3 Haber

DEVA’dan “parlamenter sistem” önerileri: Cumhurbaşkanı yedi yıl görev yapacak

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem önerisine dair açıklamalarda bulundu.

Partisinin Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile açıklamalarda bulunan Babacan, güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerini “Demokrasiye geçiş eylem planı” olarak nitelendirdi.

DEVA Partisi’nin “yeni sistem” önerileri arasında, “Cumhurbaşkanının yalnızca bir dönem seçilmesi ve görev süresini yedi yılla sınırlı tutulması kuralı” ile ‘kayyıma son verilmesi’ yer aldı.

Meclis’in önemine vurgu yapan Babacan, “Amacımız asla geçmişte uygulanan tekçi, merkeziyetçi, çoğunlukçu ve vesayetçi sistemlere geri dönmek değil. Asla eski sistemin eksik demokrasisi ile yetinmeyeceğiz. Bizler kâğıt üstünde parlamenter sistem olan, uygulamada hak ve özgürlüklerimizi gasp eden, yönetimde krizlere yol açan eski sistemi de elimizin tersi ile itiyoruz” dedi.

Babacan şunları söyledi:

Demokratik gerileme

Ciddi bir demokratik gerileme yaşıyoruz. Köklü demokrasi tarihimiz, sayısal olarak bakılınca çok badireler atlattı; darbeler, muhtıralar, baskı dönemleri… Bugün ise farklı bir gerileme süreci var.

Türkiye’yi, güçlendirilmiş parlamenter sisteme davet ediyoruz. Bu davetimiz, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu demokrasi içindir. Davetimiz, demokrasiyi bütün kural ve kurumlarıyla yaşatan kuvvetler ayrılığını tesis ederek etkin denge ve denetleme mekanizmalarını güçlendiren yepyeni bir model içindir. Davetimiz eksik gedik değil tam demokrasi içindir.

AYM ve AİHM vurgusu

Exit mobile version