A3 Haber

Avrupa İlaç Ajansı’ndan BioNTech’in üçüncü dozuna yeşil ışık

Avrupa İlaç Ajansı’ndan BioNTech’in üçüncü dozuna yeşil ışık

Avrupa İlaç Ajansı’ndan BioNTech’in üçüncü dozuna yeşil ışık
Ekim 05
09:39 2021

Avrupa İlaç Ajansı’ndan, 18 yaş üstü kişilere üçüncü doz BioNTech/Pfizer koronavirüs aşısı yapılmasına onay çıktı. Kurumun tavsiyesine göre, ikinci ile üçüncü doz aşı arasında en az altı aylık süre olmalı.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), koronavirüse (Covid-19) karşı mRNA bazlı BioNTech/Pfizer aşısının üçüncü dozunun 18 yaş üstü kişilere uygulanması konusundaki kararını bugün açıkladı.

Arada en 6 ay olmalı

Kurumun onay sürecinde, BioNTech/Pfizer aşısının üçüncü dozunun uygulandığı 18-55 yaş arasındaki grubun verilerinin incelendiği bildirildi. Verilere göre, aşının ikinci dozu ile üçüncü dozu arasında en az altı ay olması durumunda üçüncü doz aşının uygulandığı kişilerdeki antikor sayısının arttığı gözlendi.

EMA, bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilere ise ikinci dozdan en az 28 gün sonra üçüncü doz mRNA bazlı aşı yapılmasını önerdi. Ancak kurum, üçüncü doz aşıların güvenliğine ilişkin verilerin sınırlı olduğuna ve kalp iltihabı ya da diğer nadir yan etkilere ilişkin risklerin bilinmediğine dikkat çekti. EMA bu nedenle ulusal sağlık kurumlarının süreci gözlem atında tutması gerektiği uyarısında bulundu.

EMA, bir diğer mRNA bazlı koronavirüs aşısı üreticisi olan Moderna’nın ilettiği verilerin ise değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER