A3 Haber

Erdoğan, Boğaziçili öğrencileri hedef gösterdi: Bunlar üniversite içine sızmış teröristlerdir

Erdoğan, Boğaziçili öğrencileri hedef gösterdi: Bunlar üniversite içine sızmış teröristlerdir

Erdoğan, Boğaziçili öğrencileri hedef gösterdi: Bunlar üniversite içine sızmış teröristlerdir
Ekim 05
15:53 2021

2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “Biz öğrenciye en büyük saygıyı duyan bir iktidarız” iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuştu. Yüz yüze eğitim konusunda mesajlar veren Erdoğan, “Salgın tehdidine karşı gereken tedbirleri alarak üniversitelerde de yüz yüze eğitimin sürmesinde kararlıyız” diyerek, sınıfların karantinaya alınabileceğini fakat okulların ‘kesinlikle katılmayacağını’ söyledi.

Erdoğan, AKP iktidarını övmek için, “Üniversiteye gidebilmenin ayrıcalıklı olduğu günlerden, her 10 kişiden 1’inin üniversite mezunu olduğu günlere geldik” ifadelerini kullandı ancak üniversiteli işsizlerden söz etmedi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

  • (Covid-19) Vaka durumlarına göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapında bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz.
  • Üniversitelerimizde de eğitim-öğretimin kesintisiz sürmesi konusunda kararlıyız. 1990’lı yılların sonunda dahi Türkiye’de 18-22 yaşlarındaki gençlerin okullaşma oranı yüzde 15’lerin altındaydı. 1990’lı yılların ortasından itibaren anti demokratik uygulamalarda toplumsal gerilimlerin merkezine yerleşmişti.

“Bir zamanlar üniversite kapılarından içeri alınmayan kızlarımızın…”

  • Hükümete geldiğimiz andan itibaren üzerine en kararlılıkla gittiğimiz alanlardan bir tanesi de gençlerimizin çalışmasını artıracak çalışmalar olmuştur. Türkiye’de her ilimizin kendi üniversitesinin olmasını sağladık. Akademik personel sayımız 70 binden 180 binin üzerine çıktı. Artık 18-22 yaş aralığındaki gençlerimizin yüzde 44’ü yükseköğretime ulaşabiliyor. Bir zamanlar üniversite kapılarından içeri alınmayan kızlarımızın, erkeklerin önüne geçmesi hak ve özgürlüklerin geldiği noktanın göstergesidir.
  • Bugün Türkiye kendi evlatları yanında 230 bin uluslararası öğrenciye de ev sahipliği yapıyor. Bu yıl 3 bin 500 burs için 165 bin başvuru aldık.
  • Türkiye, son 19 yılda yaptığımız yatırımlar ve reformlar sayesinde, hamdolsun yükseköğretimde kapasite sorunu olmayan bir ülke haline gelmiştir.
  • Staj programının 0cak ayında başlayacak 2022 başvurularına tüm gençlerimizi davet ediyoruz.
  • Yeni kurulan üniversitelerle ilgili zaman zaman haksız değerlendirmeler yapıldığını görüyorum. Bunlar da zamanla arzu ettiğimiz seviyelere çıkacaklardır. OECD ülkeleri arasındaki ortalaması yüzde 1.4 olan yükseköğretim harcamalarına olan oranı 1.7’ye çıkardık. İnsanlarımızın eğitim seviyesi yükseldikçe ülkemizin siyasi, ekonomik gelişmesi de aynı oranda hızlanmaktadır. Yükseköğretim kurumlarının ülke geneline yayılması, refahın da adil yayılması anlamını taşımaktadır.
  • TEKNOFEST’te ülkemizin dört bir yanından gençlerimizin kendilerine fırsat verildiğinde ne büyük başarılara imza attıklarını görüyoruz. Anadolu’daki evlatlarımızın önünü tekrar kesmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Tam tersine Tüm gençlerimizin kendileri ve ülkeleri için yapacakları her projeye destek olmayı sürdüreceğiz. Yatırımlara devam edeceğiz. Son dönemde yükseköğretim sisteminde yapısal değişiklikler getiren önemli adımlar attık.

Doktoralı insan kaynağımız halen hedeflerimizin çok gerisinde

  • Tüm gençlerimizin kendileri ve ülkeleri için yapacakları her projeye destek olmayı sürdüreceğiz. Doktoralı insan kaynağımız halen hedeflerimizin çok gerisinde. Doktora mezunu sayısını artırmamız gerekiyor.
  • Bir yanda üniversite sınavı peşinde vakit kaybeden gençlerin diğer yanda üniversitelerimizde atıl kapasitenin bulunduğu tabloyu süratle değiştirmemiz şart.

“Bize böyle öğrenciler gerekmez”

  • Böyle öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içerisine sızmış teröristlerdir. Rektörünün arabasının üstüne çıkıp, orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye’yi ben kabullenemiyorum. Bize böyle öğrenciler gerekmez.
  • Biz öğrenciye en büyük saygıyı duyan bir iktidarız.
  • 11 asil ve 5 aday üniversitemiz araştırma üniversitesi, 15 üniversitemiz bölgesel kalkınma üniversitesi olarak belirlenmiştir. Tematik ve mesleki ağırlıklı üniversitelerle ilgili de çalışmalar yürütülmektedir. Buna rağmen doktoralı insan kaynağımızın halen hedeflerimizin çok gerisinde olduğunu görüyoruz. Doktora mezunu sayısını daha da yükseltmemiz gerekiyor. Ekonomiye daha çok katkı yapmamız için de doktora mezunu sayısını da artırmamız gerekiyor.
  • İleri teknolojiye dayalı araştırma alanlarına özel önem vereceğiz.
  • Türkiye, 1 milyonun üzerindeki yurt yatak kapasitesi ile açık ara, dünyada yükseköğretim öğrencilerine en fazla barınma imkanı sağlayan ülkedir.
  • Eskiden 30-40 kişilik koğuşlarda kalan öğrencilerimiz artık 3-4 kişilik, içinde yatağı, dolabı, banyosu, tuvaleti ve interneti olan, otel standardında odalara sahiptir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER