A3 Haber

Rus gazeteci Kiselyov, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi: “Artık gözümüz kulağımız İdlib’de”

Rus gazeteci Kiselyov, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi: “Artık gözümüz kulağımız İdlib’de”

Rus gazeteci Kiselyov, Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirdi: “Artık gözümüz kulağımız İdlib’de”
Ekim 05
11:29 2021

Ünlü Rus gazeteci Dmitriy Kiselyov, Soçi zirvesinin ardından Türkiye-Rusya ilişkileri hakkında değerlendirmede bulundu. Kiselyov, İdlib ile gelişmeleri artık daha da dikkatli ve yakından takip edeceklerini vurguladı.

Uluslararası Haber Ajansı Rossiya Segodnya’nın Genel Müdürü ünlü Rus gazeteci Dmitriy Kiselyov, resmi Rossiya-1 kanalında yayınlanan programında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le AKPli Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında Soçi’de yapılan görüşmeleri ekrana getirdi. Zirveyi değerlendiren Kiselyov, “Öyle görünüyor ki İdlib’e daha yakından göz kulak olacağız. Er ya da geç bölge teröristlerden temizlenecek. Türkler ayrıca Suriye’deki yasal çerçeveyi ve oradaki varlıklarının hukuki statüsünü Şam’la belirlemek zorunda kalacak. Suriyeliler çok uluslu, laik ve bize dost bir devlet olarak ülkelerinin efendileri olacak” dedi.

“Türkiye burada başarılı olamadı”

Türkiye’nin İdlib konusunda daha önce üzerine yükümlülükler aldığına işaret eden Kiselyov, “Türkiye’nin eski yükümlülüklerine göre teröristler İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinden çıkarılmalı. Şu ana kadar Türkiye burada başarılı olamadı. Belki müdahale etmeye gerek yok mu acaba? Her halükarda birçok gözlemci, Türk ordusunun Soçi’deki görüşmelerin hemen ardından İdlib’den çekilmeye başladığına dikkat çekti” diye konuştu.

Genel olarak Rus-Türk ilişkilerine değinen Rus gazeteci, Suriye, Kırım ve Ukrayna konularında sorunların yanı sıra, iki ülkenin doğalgaz başta olmak üzere ekonomi konularda iş birliğine de dikkat çekti.

“Putin için Erdoğan bu konuda öngörülebilir bir kişi”

Medya Günlüğü’nden Fuad Safarov’un haberine göre, Erdoğan-Putin şahsi ilişkilerini de değerlendiren Kiselyov, “Bir ortak, bir karşılıklı işbirliği tarafı ve bir insan olarak Erdoğan, Putin’den oldukça etkileniyor. Onunla ilişki kurmak aynı anda hem zor hem de kolay. Zor çünkü Erdoğan, Türkiye’nin çıkarlarını tutarlı ve sert bir şekilde savunuyor. Aynı zamanda kolay çünkü Putin için Erdoğan bu konuda öngörülebilir bir kişi” dedi.

“Anlaşmada ısrarcıyız”

Sputnik’in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’yle İdlib’e ilişkin yaptıkları anlaşmanın tamamen uygulanması konusunda ısrarcı olacaklarını belirtti.

Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Sami Şükrü ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda, “İdlib gerilimi azaltma bölgesinde, terörist tehdidi devam ediyor hatta artıyor” dedi.

Suriye’nin İdlib böglesinde varlığını koruyan terörist grupların bulundukları alandan Suriye ordusuna karşı saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden Lavrov, “Dahası, Rus güçlerine karşı saldırı girişimlerinde bulunuyorlar” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sebeple Rusya tarafı, Putin ile Erdoğan’ın arasındaki anlaşmaların tamamen uygulanmasının gerekliliğini teyit etmektedir. Üstlerine giydikleri yeni giysiler fark etmeksizin, en başta Heyet Tahrir Şam militanları olmak üzere teröristler izole edilmelidir. Nihai olarak bu terörist gruplar etkisiz hâle getirilmelidir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER