A3 Haber

Bankacılık devinden Türkiye öngörüsü: En riskli üç ülkeden biri…

Bankacılık devinden Türkiye öngörüsü: En riskli üç ülkeden biri…

Bankacılık devinden Türkiye öngörüsü: En riskli üç ülkeden biri…
Ekim 06
11:48 2021

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’nin S&P 500 düzeltmelerinden en fazla etkilenebilecek üç riskli ülkeden biri olduğunu belirtti.

Standart and Poor’s 500 endeksi (S&P 500) ABD’de faaliyet gösteren değeri en yüksek 500 şirketin hisse senetlerinden oluşuyor.

S&P 500 endeksini oluşturan şirketler, sermaye, likidite, pazar payı, karlılık gibi kriterlere göre sektörlerinin en güçlü şirketlerinden seçiliyor. Amazon, Bank of America, Facebook, Johnson & Johnson, Southwest Airlines ve Xerox gibi şirketlerin hisselerini temsil eden S&P 500 endeksi, ABD hisse senedi piyasasının yaklaşık yüzde 75’ini temsil ediyor.

Morgan Stanley’in S&P 500’de yaşanabilecek bir düzeltmeden en fazla etkilenecek ülkelerle ilgili yayınladığı araştırma raporunda Polonya, Güney Afrika ve Türkiye en riskli üçlü olarak gösterildi.

Bloomberg HT’nin haberine göre bu üç ülkedeki hisselerin S&P 500 ve kazanç revizyonlarıyla yüksek korelasyona sahip olduğunu belirten Morgan Stanley stratejistleri, Rusya ve Ortadoğu’daki diğer ülkelerin önceki dönemlere göre ABD hisse senedi piyasalarıyla daha düşük bir korelasyona sahip olduğunu da belirtti.

Morgan Stanley’den “ateş” ve “buz” senaryosu

Morgan Stanley ABD Hisse Strateji Müdürü Michael Wilson’ın ekibinde bulunan stratejistler, eylül ortalarında yayımladıkları bir araştırma raporunda ABD hisse senetlerinde yüzde 20’lik bir düzeltmenin ihtimaller dahilinde olduğunu söylemişti.

“Ateş” ve “buz” olarak iki ayrı senaryo üzerinde çalışan stratejistler, “ateş” senaryosunda Fed’in parasal teşvikleri ekonominin çok ısınmasını önlemek için geri çekeceğini değerlendirirken, ‘buz’ senaryosunda ise ekonomik toparlanmanın ivme kaybedeceği ve gelirlerin baskı altında kalacağını analiz etmişti.

“Ateş” senaryosunda S&P 500’ün yüzde 10’luk bir düzeltme yaşamasını beklediklerini belirten analistler, ‘buz’ senaryosunda ise kayıpların yüzde 20’yi geçebileceğini vurgulamıştı.

ABD’de borç tavanı krizi

ABD’de borç tavanına ilişkin tartışmalar devam ederken ABD Başkanı Joe Biden hükümetin yasal borçlanma sınırına iki hafta içerisinde ulaşacağını söylemişti.

2011’de yaşanan borç tavanı tartışması S&P 500 endeksini, emtia fiyatlarını ve gelişen piyasa para birimlerini olumsuz etkilemişti. ABD Hazine tahvil faizlerinde bu dönemde ciddi bir düşüş yaşanırken yüksek getirili gelişen piyasa para birimlerinde de satışlar yaşanmıştı.

Daha önce borç tavanı tartışmalarının yaşandığı 26 Temmuz 2011 ve 19 Ağustos 2011 arasında S&P 500 yüzde 16 değer kaybederken ABD Hazine tahvil faizi 89 baz puan düşüş kaydetti.

Dolar/TL de borç tavanı tartışmalarının yaşandığı bu süre zarfında yüzde 5’ten fazla yükseliş kaydetmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER