A3 Haber

Kılıçdaroğlu: İktidar olduğumuzda yolları kamulaştıracağız

Kılıçdaroğlu: İktidar olduğumuzda yolları kamulaştıracağız

Kılıçdaroğlu: İktidar olduğumuzda yolları kamulaştıracağız
Ekim 06
13:15 2021

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de ”Bir Deli Dumrul hikayesi yaşandığını” ifade ederek, ”İktidar olduğumuzda bu yolların tamamını kamulaştıracağız, uçuk rakamlar, soygun düzeni olmayacak” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Büyük Nakliyeci Buluşması” programı kapsamında Mersin’de nakliyeciler ve kamyon şoförleriyle bir araya geldi.

“Direksiyon başında alın teri döken değerli arkadaşlarım” diye seslendiği kamyoncuları ”Türkiye’nin yükünü çekenler” olarak niteleyen Kılıçdaroğlu, Mersin ana Konteyner Limanı, Lojistik Köy, Nakliyeciler Sitesi taleplerinin önemine dikkat çekti.

“Burası sektör açısından çok önemli bir kent” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

  • Mersin sadece bu bölgenin, Türkiye’nin, Avrupa’nın değil dünyanın çok önemli bir merkezi haline gelecek. Allah nasip eder, iktidar olursak göreceksiniz. En gelişmiş haline en geç 8-9 yıl içinde gelecek. Bizim Merkez Türkiye Projesi’nin ana planı bu. Burada sadece lojistik olmayacak. Mersin’e maden rafinerisi kuracağız, daha çok kazanacağız. Bölgeyi düşündüğünüzden daha fazla büyüteceğiz. İstanbul’un nüfusu azalacak ama burası İstanbul’dan sonra burası en büyük havza olacak. Herkes kazanacak bu bölgede. Kişi başına gelir çok kısa sürede 20-25 bin dolar çıkacağız. Bu bölgeye aynı zamanda katma değeri yüksek ürün üretecek, arka arkaya otomobil fabrikaları kurulacak çünkü en rahat buradan ihraç edilecek.
  • Türkiye genelinde 670 bini aşan nakliyecimiz var. Sizin sahibiniz kim, sahipsiz bir sektör. Koşarsınız acaba bir bakanı, cumhurbaşkanını bulup da ‘derdimizi anlatabilir miyiz’ diye. Sahibiniz, derdinizi anlatacak yer yok. Bir sürü bakanlık var. Ne yapıyorlar? Sizin ekonomiye katkınız en az 25 milyar dolar. Belki siz farkında değilsiniz ama biz bunları görüyoruz. 25 milyar dolarlık katkıyı kısa sürede 50-100 milyona çıkarmak mümkün. Nakliye sektörü açısından olağanüstü bir coğrafyamız var ama hakkını vermiyoruz. 50’ye yakın derneğiniz var.
  • Avrupa’daki taşımacılara her imkan sağlanıyor ama biz size bunu sağlayamıyoruz. Araç yenileme için size hurda desteği verilmesi lazım. Belge sorunu yaşıyorsunuz. Her hangi bir kişi ister Mersin’de ister İstanbul’da ister Hakkari’de ister Trabzon’da taksi plakası alamaz ama sizin işinizi parası varsa yapar. Sizin plakanızın da alınamaması lazım, tahdit gelmeli. Her önüne gelen kamyon alıp istediği gibi çalışacak, olmaz. Bu o kadar basit bir meslek değildir. Bunun değişmesi lazım.”

”Ekonomiye 25 milyar dolarlık katkı veriyorsunuz ama bazı arkadaşların devletten KDV alacağı var, alamıyor” diyen Kılıçdaroğlu, devletin bu ödemeyi zamanında yapmaması durumunda faizini de ödemesi gerektiğini söyledi. Zamanında vermiyorlarsa devletin size faiz ödemesi lazım.

“Nitelikli eleman olmalı”

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

  • ‘Bu mesleğe itibar kazandırmak lazım, cazip hale getirilmeli. Bugün İngiltere şoför bulamıyor. Gelecekte bu sorunu siz de yaşayacaksınız. İktidar bunun geleceğini düşünüyor mu? İnsanlar yetiştirilecek mi? Bunun yapılması lazım. Üniversiteden mezun olmalı, staj yapmalı. Nitelikli eleman olmalı.
  • Avrupa Birliği ile aramızda bir sürü sorun ar. Bu şimdilik karşılaştığınız basit bir sorun olarak görülebilir ama gönümüzdeki süreçte çok daha ağır olacak, belki sizin araçlarınızı sokmayacak, daha ağır vergiler alacaklar. Hükümetin buna uygun araçlar imal etmesi, teşvik vermesi lazım.
  • Ülkeyi yöneten yönetici 10, 20, 30 yıl sonra dünyada ne olacağını bilmezse ülkeyi yönetemez. Üretimin bu standartları yakalayacak şekilde düzenlenmesi lazım. Çalışma saatlerine Avrupalı gayet güzel uyuyor. Rahat edebileceğiniz, dinlenebileceğiniz bir imkan sağlanıyor mu, sağlanmıyor. Çünkü sizin sahibiniz yok. Kantarlar bakımsızlık nedeniyle yanlış tartıyor, fatura da, ceza da size kesiliyor. Bunların bakımını kim yapacak, ilgili kamu kurumu. Süresinde zamanında yapılıyor mu bakımlar, hayır.”

Bir Deli Dumrul hikayesi yaşıyoruz hep beraber Türkiye’de…

Kılıçdaroğlu, yap-işlet-devret modelinin uygulanma şeklini de eleştirerek, şunları söyledi:

  • ‘Bir Deli Dumrul hikayesi yaşıyoruz hep beraber Türkiye’de… Otoyollar, köprüler, tüneller yapıyorlar gayet güzel. İhtiyaç varsa yapın. Ama bunları kaça yapıyorsunuz ve ne kadar garanti veriyorsunuz? Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bu yapılar yap-işlet-üstüne para al, olağanüstü para elde ettikten sonra da devlete ver oldu. Hem balı var, hem kaymağı var. Şimdi sizi o yollardan geçmeye mecbur kılıyor. Avro, dolar üzerinden par alıyorlar. Kaça yapıldığını sorduğumuzda ‘ticari sır’ diyorlar. İktidar olduğumuzda bu yolların tamamını kamulaştıracağız, uçuk rakamlar, soygun düzeni olmayacak.
  • Kimseyi mağdur etmeyeceğiz, yolun kaça yapıldığını maliyetini çıkartıp, üzerine makul bir fiyat koyup yolu, köprüyü alacağız.
  • ÖTV ve KDV’siz akaryakıt alıyorsunuz gümrüklerden. Ama şimdi sınır kapılarında para alınıyor. Dava bile açamıyoruz. ‘Dava açsam başım belaya girer mi, birisi gelir kamyonuma el koyar mı?’ diyorsunuz.
  • Avrupa’da 12 ton ve daha fazla yük taşıyanlara mazot desteği veriliyor ama size verilmiyor. Peki nasıl rekabet edeceksiniz? Onlar destek görürken bizim hükümet neden köstek oluyor? Onlar hangi desteği veriyorsa bizim de en az o desteği vermemiz lazım ki rekabette eşitlenelim. Ayrıca siz esnafsınız. KOSGEB var ama yararlanamıyorsunuz.

“Dış politikada kavgayı değil barışı önceleyeceğiz”

Dış politikaya da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

  • Aynı zamanda dış politikada çok ciddi sorunlar var. İktidar olduğumuzda Suriye, Mısır ile hemen barışacak, karşılıklı büyükelçiler açacağız. Yolların tamamını trafiğe açacağız. Dış politikada kavgayı değil barışı önceleyeceğiz. Türki Cumhuriyetlerinde karşılaştığınızı sorunları da biliyorum. Azerbaycan’ın bizden ekstra para aldığını biliyorum. Peki bunlar olurken bu hükümet neden uykuda? Neden müdahale etmiyor? İki devlet bir milletsek bizim tırlara neden farklı muamele ediyorsunuz? Bir telefona bakar.
  • Siz 6 farklı sigorta ödüyorsunuz,. Avrupalı ise bir sigorta ödüyor. Karayollarında 17 farklı yönetmelik var. Bunların değişmesi lazım. Çevre ile ilgili toplumsal duyarlılık çerçevesinde hareket edilmeli.
  • Çantada keklik olarak görüldüğünüz sürece sizin sorunlarınız çözülmez. Açık ve net konuşacağım, birbirimizi kandırmayalım. Bütün bu sorunların çözülmesi için oyunumuzun rengini değiştirmek için. Ben sizin oyunuza talip değilim, ben sizin dertlerinize, sorunlarınıza talibim.
  • Sorunlarınız belli, hepsi çözülecek türden. Türkiye açısından çok büyük bir potansiyelsiniz. Olağanüstü avantajlar sağlandığı takdirde, Türkiye’yi dövize boğarsınız. Bu coğrafya hem sizin hem Türkiye’nin kazanmasına uygun. Çok daha hızlı, çok daha güçlü bir şekilde büyüyebiliriz. Yeter ki bu sorunlar çözülsün. Bunların çözülmesi için de 5-10 yıl beklemeye gerek yok. Bir yıl içinde çözülmesi mümkün. Sormanız lazım, bu ülkede dış işleri, ulaştırma bakanları ne yapıyor? Moralinizi bozmayın, tereyağından kıl çeker gibi tüm sorunları çözeceğiz.”
  • Daha sonra oluşturan divanda yer alan; MTSO’dan İsa Çani, UND Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Türkiye Kamyoncular ve Tırcılar Derneği Genel Başkanı Bülent Arslan, Türk Transport Dünyası’ndan Fikri Beran, UND Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Daplan, UND Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç, Karayolları Taşıyıcılar Federasyonu Başkanı Ahmet Uzun, Mersin Nakliyatçılar Sitesi Başkanı Mehmet Borzkurt ve Adana Nakliyatçılar Sitesi Başkanı Bayram Özçelik, sektörün sorunlarını aktardılar.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER