A3 Haber

MHP yurtdışından destek alan medya kuruluşlarını hedefe koydu: “Gazeteciler hapse girebilir”

MHP yurtdışından destek alan medya kuruluşlarını hedefe koydu: “Gazeteciler hapse girebilir”

MHP yurtdışından destek alan medya kuruluşlarını hedefe koydu: “Gazeteciler hapse girebilir”
Ekim 06
16:42 2021

MHP, yurtdışından fon alan medya kuruluşlarının faaliyetlerini etkileyecek bir kanun teklifinde bulundu. Teklife göre yurt dışından mali gelir sağlayan her basın kuruluşu, bir temsilciyi İçişleri Bakanlığı’na kaydettirecek ve tüm faaliyetler Bakanlık tarafından denetlenecek. Bunlar yapılmazsa gazetecilere hapis cezası ve para cezası verilebilecek.

İktidarın küçük ortağı MHP, yurtdışından ekonomik destek ve fonlar alan medya kurumlarını etkileyecek, faaliyetlerini kısıtlayacak kanun teklifinde bulundu.

SETA raporuyla tartışmaya açılan yabancı basın ve yurt dışından fonlanan basın kuruluşları bir süredir iktidar tarafından hedefe koyuluyordu. Gerçek Gündem’den Fırat Fıstık’ın haberine göre, teklifte yurt dışından mali gelir sağlayan her basın kurumunun, bir temsilciyi İçişleri Bakanlığına kaydettirmesi yer alıyor. Teklife göre tüm faaliyetler İçişleri Bakanlığı tarafından takip edilecek. Bunlar yapılmazsa gazetecilik yapan kişiler, hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Teklife göre yurt dışından doğrudan veya dolaylı fon alan, bunlar üzerinden maddi gelir sağlayan tüm medya kurumlarına ve kişilere “Yabancı Merkez Temsilcisi” bulundurma zorunluluğu getirecek. Kurumdaki yetkili, İçişleri Bakanlığına başvurarak Bakanlıkta tutulan yabancı merkez temsilcisi siciline kayıt yaptırmak zorunda kalacak.

Basın organı adına Bakanlığa kaydolan her kurum ve yetkili kişi, Bakanlıktan istenen tüm belgeleri sunmak durumunda kalacak, tüm faaliyetler kayıt altında tutulacak ve izlenecek. Teklifte, ilgili mecranın tüm yazılı, dijital kayıtları, Bakanlık görevlisinin incelemesi için hazır tutması gerektiği özellikle belirtilmiş durumda.

Teklifin “Bilgilendirme Yükümlülüğü” başlığı altında da yabancı fonlarla gerçekleştirilen faaliyetlerin ayrıntılı şekilde açıklanmak zorunda olduğu ve bununla ilgili ayrıntıyı yönetmeliği RTÜK’ün çıkaracağı belirtiliyor.

Gazeteciler hapis cezaları alabilir

Kanun teklifinin beşinci maddesine göre, yurtdışından fon alan ve habercilik yapan kişiler, yabancı merkez temsilcisi olarak İçişleri Bakanlığına başvurmadıkları takdirde iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar para cezası alabilecek.

Tüm bilgileri İçişleri Bakanlığı ile paylaşmayan kurum ve kişilere de cezalar var. Bu kişiler de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

Teklifin komisyonda görüşüldükten sonra, TBMM oturumuna getirilerek milletvekilleri tarafından oylanması bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER