A3 Haber

Erdoğan’dan “Kanal İstanbul” açıklaması: Fiilen uygulanma aşamasına geldi

Erdoğan’dan “Kanal İstanbul” açıklaması: Fiilen uygulanma aşamasına geldi

Erdoğan’dan “Kanal İstanbul” açıklaması: Fiilen uygulanma aşamasına geldi
Ekim 08
12:24 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan Kanal İstanbul projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “İstanbul Boğazı’nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi. Kanal İstanbul enine-boyuna konuşulmuş, tartışılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’na katıldı. Kanal İstanbul projesine değinen Erdoğan, “Deniz taşımacılığındaki en büyük projemiz Kanal İstanbul’dur” dedi. Söz konusu projenin “enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış” olduğunu savunan Erdoğan, “İstanbul Boğazı’nın artan yük trafiğini taşıyamaz hale gelmesi bizi alternatif arayışına yönlendirdi. Kanal İstanbul enine boyuna konuşulmuş, tartışılmış ve fiilen uygulanma aşamasına gelmiştir. Proje kapsamındaki diğer işleri de plan dahilinde hayata geçireceğiz. Kanalın kazısına da plana göre başlayacağız” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Dünyanın en büyük teknoloji festivali Teknofest’in de gerçekleştirildiği Atatürk Havalimanı, bundan sonra ulusal ve uluslararası ölçekteki fuar, etkinlik ve yarışmalara ev sahipliği yapmayı sürdürülecektir.
  • Bundan 12 yıl önce 2009 yılında yapılan 10. Ulaştırma şurası hedef 2023 diyerek gerçekleştirmiştik. Bugün 2023’ün eşiğinde tekrar ulaştırma ve haberleşme sektörlerinin mevcut durumunu ve geleceğini konuşuyoruz. Kalkınmanın temel altyapısı olan bu yatırımlar konusunda nereden nereye geldiğimize baktığımızda gerçekten çok büyük mesafe kat ettiğimizi görüyoruz.
  • Dün bir vizyon bir hedef olarak ifade ettiğimiz başlıkların çoğu bugün tamamlanmış projeler olarak önümüzde duruyor. Şu anda karşımızda duran fotoğrafta tamamlanan projeler yanında bundan sonra yapmamız gereken işleri, eksikliklerimizi, gelişen ve değişen dünyanın ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçları da görüyoruz.
  • Özellikle salgın ve iklim değişikliği gibi son dönemde ağır soncularıyla daha sık yüzleşmeye başladığımız küresel kriziler kendi gerçeklerini dayatmaktadır. Bu durum diğer alanlarla birlikte ulaştırma ve haberleştirme sektörlerinde de ciddi değişimlere, yeri yönelimlere sebep olmaktadır. Yaşadığımız sürecin tarihi arka planı da bize aynı gerçeği işaret ediyor.
  • Dünyanın yeni ve gerçekten köklü bir değişimin eşiğinde olduğunu görüyoruz. Şayet bu süreci ülkeler ve toplumlar olarak doğru okur, üzerimize düşen sorumlulukları adil bir şekilde yerine getirirsek insanlığın ortak geleceği adına hayırlı bir iş yapmış oluruz. Eğer bu ortak bilinci harekete geçiremezsek insanlığı sancılı ve ağır maliyetli bir kaos döneminin beklediği açıktır. Türkiye, tüm büyük değişimlerin yaşandığı coğrafyada yer alan bir ülke olarak, önümüzdeki yeni sürecin öncülüğünü yürütme sorumluluğuyla karşı karşıyadır.
  • Türkiye’yi hâlâ eski haliyle hatırlayanlara elimizdeki imkanları göstererek iş birliği fırsatlarını genişletmek istiyoruz. Bizim pek çok ülkeden farkımız sadece kendimiz kazanmanın değil birlikte kazanmanın peşinde olmamızdır. Afrika’dan Asya’ya kadar dostlarımıza hep bu teklifle gidiyor adımlarımızı da bu anlayışla atıyoruz
  • Neredeyse hiçbir geliştirme ve ilave yapılmadan teslim aldığımız 12 bin 803 kilometre demiryolu ağımızı baştan sona tamamen yeniledik.
  • Kara yolu yatırımlarımız sayesinde ülkemizde taşıt hareketliliği yüzde 170 artmış, kazalarda yüzde 80 azalış olmuştur.
  • Yurt içinde havalimanı sayımızı 26’dan 56’ya çıkardık. Halen inşası devam edenlerle havalimanı sayımız yakında 61’e ulaşacak.
  • İstanbul Havalimanımız dünyanın en iyileri arasında 2. sırada, Avrupa’da en yoğun havalimanı sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
  • Hava ulaşımındaki yatırımlarımız ve elde ettiğimiz başarılarla hem ülke içinde hem dünyada erişmedik yer bırakmama hedefimize büyük ölçüde yaklaştık.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER