Site icon A3 Haber

CHP’li Kılıç’tan Meclis’e kanun teklifi: Temel gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde sıfır olması için kanun teklifi hazırladı. Kılıç, “Verginin sıfır olması ürünlerin uygun fiyatlardan satılmasına ve vatandaşların gıdaya daha kolay ulaşmasına imkân tanıyacaktır” değerlendirmesini yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Temel gıda ürünlerinin ucuzlamasına” yönelik kanun teklifi hazırlayıp TBMM Başkanlığı’na sundu.

Anayasa’nın, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hükmünü içeren 56. maddesini anımsatan Kılıç, “Temel gıda ürünlerinde verginin yüzde sıfır olarak uygulanması, bu ürünlerin uygun fiyatlardan satılmasına ve vatandaşların gıdaya daha kolay ulaşmasına imkan tanıyacaktır” değerlendirmesini yaptı.

“Saray tipi ekonomik tedbirler”

Teklifine ilişkin yazılı bir açıklama yapan Kılıç, tarımda kendi kendine yetebilen nadir ülkelerden biri olarak gösterilen Türkiye’nin, AKP iktidarında dışa bağımlı hale geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Mazotun fiyatı yüzde 20-25 arttı”

Tohum, fide, fidan, gübre, ilaç, işçilik, mazot, traktör, hasat makinası, arazi kirası, su ve enerji gibi girdilerin fiyatlarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Erken seçim çağrısı”

Çiftçinin, üretimi büyük oranda borçla yaptığını, bankaya, tohum bayisine, gübre-ilaç bayisine ve tefeciye borçlandığını söyleyen Kılıç, şunları kaydetti:

“Temel gıdaya yüzde sıfır, diğer gıdalara yüzde bir”

CHP’li Kılıç, temel gıda ve diğer gıda ürünlerinin fiyatlarının giderek yükselmesinin vatandaşların gıda ürünlerine ulaşmada sıkıntılar yaratacağını vurgulayıp, şu değerlendirmeyi yaptı:

Exit mobile version