A3 Haber

İŞKUR ile TÜİK verileri birbirini tutmuyor: DİSK’in raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyona dayandı

İŞKUR ile TÜİK verileri birbirini tutmuyor: DİSK’in raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyona dayandı

İŞKUR ile TÜİK verileri birbirini tutmuyor: DİSK’in raporuna göre geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyona dayandı
Ekim 11
17:44 2021

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos’a ilişkin işsizlik verilerine göre işsizlik yüzde 12.1 olurken, işsiz sayısı da 11 bin artışla 3 milyon 965 bin olarak kaydedildi. Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR) “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü” raporunda Temmuz’da 506 bin artan işsiz sayısının Ağustos’ta 11 bin artmasını ve yine Temmuz’da 287 bin azalan istihdamın Ağustos’ta 217 bin artmasını “izahı zor bir dalgalanma” diye değerlendirdi.

Raporda söz konusu iki kurumun verileri arasında “uçurum” olduğu ifade edildi.

DİS-AR’ın raporunda “İşsiz sayılmak için TÜİK tarafından kullanılan en önemli kriter aktif iş arama kanallarından birini kullanmaktır” ifadesine yer verilerek şöyle dendi: “İŞKUR en yaygın kullanılan iş arama kanalıdır. Ancak İŞKUR kanalını kullanan 200 bin işsizin 189 bini TÜİK verilerine yansımamıştır.”

İŞKUR’un verilerine göre Ağustos 2021’de kayıtlı işsiz sayısının 199 bin 385 kişi artığı ifade edilen raporda, bu oranın TÜİK verilerinde 11 bin olduğu ve aradaki bir aylık farkın 188 bin 385 kişi olduğuna dikkat çekildi.

Raporda ayrıca TÜİK’in verilerinde bir ayda işgücü piyasalarında bu kadar zıt gelişmeler yaşanmasının olağan olmadığı ifade edildi.

“Geniş tanımlı işsizlik ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 10 puan”

Rapora göre Covid-19 salgınının da etkisiyle işgücünün dışına çıkış eğilimi artarken, zamana bağlı eksik istihdamda artış ve iş bulma ümidinin kaybedilmesine paralel olarak dar ve geniş tanımlı işsizlik oranları arasındaki fark giderek açılıyor.

Raporda Ağustos’ta dar tanımlı işsizliğin yüzde 12, buna karşın geniş tanımlı işsizliğin yüzde 22 olduğuna işaret edilerek şöyle dendi: “Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark bu dönemde 10 puan oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır.”

“Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 854 bin”

Raporda geniş tanımlı işsizliğe (atıl iş gücü) dair yapılan hesaplamalara da yer verilerek şu ifadeler kullanıldı: “TÜİK’in atıl işgücü oranından hareketle yaptığımız hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2021’de 7 milyon 854 bin olarak gerçekleşti. Ağustos 2019’da 6 milyon 558 bin mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Ağustos 2020’de 8 milyon 616 bin olarak gerçekleşti.”

Raporun tamamına BURADAN ulaşılabilir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER