A3 Haber

Muhalefet sessiz ve tepkisiz kaldı: AKP-MHP oylarıyla geçen nükleer enerjiyle ilgili iki yasa ne anlama geliyor?

Muhalefet sessiz ve tepkisiz kaldı: AKP-MHP oylarıyla geçen nükleer enerjiyle ilgili iki yasa ne anlama geliyor?

Muhalefet sessiz ve tepkisiz kaldı: AKP-MHP oylarıyla geçen nükleer enerjiyle ilgili iki yasa ne anlama geliyor?
Ekim 12
20:50 2021

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’e kabul edildiği gün sessiz sedasız ve tartışmasız AKP-MHP oylarıyla kabul edilen iki yasaya dikkat çekerek, muhalefetin konuya sessiz ve tepkisiz kalmasını eleştirdi. Bu iki yasanın Türkiye’yi nükleer çöplüğe çevireceğini vurgulayan Platform, oylamaya katılmayan vekil sayısının 340 olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin 2015’de imzaladığı ancak onaylamadığı Paris İklim Anlaşması, 6 Ekim’de Meclis’ten geçmişti. Aynı gün genel kurulda nükleer ve radyoaktif maddelerle ilgili iki kanun daha kabul edildi. Bunlardan ilki, “Kullanılmış yakıt idaresinin ve radyoaktif atık idaresinin güvenliği üzerine birleşik sözleşme”ye Türkiye’nin katılımıyla ilgiliydi. Bir diğeri de “nükleer enerji alanında üçüncü şahıslara karşı hukuki mesuliyete dair sözleşme”yi değiştiren protokolün onaylanmasını kapsıyordu.

NKP, muhalefetin bu konudaki sessizliğini ve tepkisizliğini eleştirdi. NKP’den yapılan açıklamada şu görüşler dile getirildi:

  • 2019 yılında TBMM’ye sunulan, ülkemizi olağan yükümlülükler altına sokan, ülkemizi başka ülkelerin nükleer çöplüğü haline getirecek nükleer enerjiyle ilgili böylesine önemli kanun tekliflerinin ne tamamı ne de maddeleri üzerinde olumlu ya da olumsuz bir tek görüş dahi belirtilmeden dakikalar içerisinde kabul edildiği, Meclis tutanakları ile sabittir.
  • 2019 yılından bu yana muhalefet partilerinden hiçbir milletvekilinin nükleer karşıtı platformlara, çevre-ekoloji örgütlerine, ilgili meslek odalarına bilgi vermemesi, destek istememiş olması anlaşılabilir bir durum değildir.
  • Toplum ve doğanın çözüm bekleyen sorunları her geçen gün büyürken nükleer santrallerle ilgili bu denli önemli maddelerin görüşler alınmadan gece yarısı TBMM Genel Kurulu’ndan geçirilmesini, açıkça halka ihanet olarak değerlendiriyoruz. Başka ülkelerin nükleer atıklarının kabul edilmesinin, olası kazalardan ya da sızıntılardan doğacak tazminat haklarının konu edildiği bu yasa maddeleri hakkında hiçbir yazılı ya da sözlü itirazda bulunmayan bütün siyasi partilerin ve milletvekillerinin sorumlu olduğunun altını çiziyoruz.

Kabul ve ret oyları

6 Ekim’de Paris İklim Anlaşması’na ek olarak Meclis gündemine getirilen iki kanun için partilerin kullandığı oylar şöyle:

  • AKP ve MHP her iki kanun için kabul oyu verdi.
  • CHP ve HDP ise birine ret verirken diğer kanunda çekimser kaldı.
  • Muhalefet kanadından İYİ Parti her iki teklife de kabul oyu verdi.
  • Türkiye İşçi Partisi (TİP) her iki kanuna ret oyu verdi.
  • Oylamaya katılmayan vekil sayısı 340.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER