Site icon A3 Haber

TTB: Şehir hastanelerindeki milyarlarca liralık zararın sorumluları yargılanmalı

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı’na ait denetim raporunu inceleyen Türk Tabipleri Birliği, kamunun zarara sokulduğunu ve hataların giderilerek sorumlulardan tahsil edilmesi gerektiğini duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2020 Yılı Denetim Raporu’nu değerlendirdi. Merkez Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2017 yılından bu yana şehir hastanelerine yapılan ödemelerin hatalı muhasebeleştirildiği belirtildi ve “Sayıştay’ın tespitleri yetmez; sorumlular yargılanmalı, zarar tahsil edilmelidir” denildi.

TTB, her mevzuat değişikliğiyle kira sözleşmelerinin güncellendiğini ve her seferinde şirketler yararına işlem tesis edildiğini ifade etti. Birlik, Sağlık Bakanlığı temsilcilerinin TBMM’de yaptığı ‘kira bedelleri yılbaşında güncelleniyor’ açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığı belirtti. Tespit TTB tarafından “Böylelikle ülkemizde döviz kurunun yükselmesinden kimlerin kazançlı çıktığı da daha net anlaşılmaktadır” diye yorumlandı.

“Bakanlık temsilcilerinin söyledikleri gerçekleri yansıtmıyor”

Bakanlık temsilcilerinin ‘hastane açılmadan ödeme yapılmadığı’ açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını vurgulayan TTB, “şirketlerin tapu işlemleri tamamlanmadan inşaata başladıkları, kamu adına kabul işlemi yapan kişilerin onayı ile kısmi olarak yaptıkları bölümler için bile ödeme aldıkları görülmektedir. Üstelik şirketlerin faaliyete geçen bazı şehir hastanelerinde, sağlık tesisi kampusu içerisinde kendileri işletmek üzere ticari amaçlı binalar yapmaya devam ettiği de tespitler arasında yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

TTB açıklaması şöyle:

“Kamu malları şehir hastanelerine taşındı” 

“Şirketler gerekli belgeleri sunmuyor” 

“Sözleşmeyi feshedecek kurum şirkete bağlanmış” 

“Lisanslar ve izinler alındı mı?” 

“Döner sermaye bütçesi bakanlıktan fazla” 

“Paralar şirketlere aktarılmış” 

“Kamu zararı geri alınmalı” 

Exit mobile version