A3 Haber

CDC’nin yeni verileri: Aşısız insanların Covid-19’dan ölme olasılığı çok daha yüksek

CDC’nin yeni verileri: Aşısız insanların Covid-19’dan ölme olasılığı çok daha yüksek

CDC’nin yeni verileri: Aşısız insanların Covid-19’dan ölme olasılığı çok daha yüksek
Ekim 16
10:57 2021

Covid-19 salgını ikinci yılına yaklaşırken, dünya hâlâ hangi aşının daha etkili, daha koruyucu olduğunu tartışıyor. Amerikan haber sitesi Huffpost, Ryan Grenoble imzalı kısa bir analiz yayımladı. ABD Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezi’nin bir araştırmasına dayanan bu analizi Ayşen Tekşen’in çevirisiyle sunuyoruz.

Hangi COVİD-19 aşısının daha etkili olduğuna dair tüm tartışmalara rağmen, sonuçta yanıt hâlâ “hepsi” şeklinde.

Hastalıktan Korunma ve Önleme Merkezi’nin (CDC) yeni verileri, ABD’nde kullanılan üç aşının tamamının COVID-19 kaynaklı ölüm ve ağır hastalığa karşı ciddi koruma sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Aşağıdaki çizelgede görüleceği gibi, verilerine sahip olduğumuz son tam ay olan Ağustos ayında, aşılanmamış kişilerin COVID-19 testinin pozitif çıkma oranı, tüm aşıları tamamlanmış olanlara göre altı kat ve ölüm oranı 11 kat daha fazlaydı.

Aşılanma durumuna göre COVID-19 Vakaları ya da Ölümleri
4 Nisan – 4 Eylül

CDC verisi, Ağustos ayında aşısız insanların COVID-19’dan ölüm oranının aşılılardan 11.3 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Her bir aşının etkinliği karşılaştırıldığında, Moderna, Pfizer ve Johnson&Johnsons ürünleri hem COVID-19 vakalarını hem de bu hastalıktan ölümleri önlemede etkili olmayı sürdürüyor.

Moderna aşısı Pfizer’den ve Pfizer da Johnson & Johnson’dan çok hafif ölçüde daha etkiliyken, CDC verisi tüm ürünlerin net olarak koruma sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Aşağıdaki grafik hem aşılanma durumuna hem de ürüne göre detaylandırılmış COVID-19 vakalarını gösteriyor. Net çıkarım: Aşılar işe yarıyor.

Aşı Durumu ve Aşı Markasına Göre COVID-19 Vaka ve Ölüm Oranları
4 Nisan – 4 Eylül

CDC verisi üç COVID-19 aşısının da güçlü bir koruma sağlamaya devam ettiğini gösteriyor.

Özellikle, COVID-19’dan iyileşen ve dolayısıyla Belli ölçüde doğal bağışıklığa sahip olması muhtemel kişiler CDC tarafından aşılanmamış olarak kabul ediliyor. Çalışmalar, COVID-19’dan kurtulan aşılanmamış hastaların yeniden hastalanma olasılığının aşıları tam olanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Veriler, rapel aşı ihtiyacı ve bunların kimlere yapılması gerektiği konusunda üst düzey tartışmalar için uygun bir zemin sağlıyor.

Gıda ve İlaç Dairesinin komitesi Cuma günü toplanarak, belli yüksek risk grupları için daha önce hem Pfizer hem de Moderna rapel aşılarına verilmiş olan yetkiyi Johnson & Johnson’a da vermeyi tartışacak.

Ağustos ayında Dünya Sağlık Örgütünün başkanı zengin ülkelerde rapel aşıların yaygın şekilde dağıtılması planlarını kınayarak erteleme çağrısında bulundu. DSÖ, virüsün daha yaygın biçimde dolaşması nedeniyle yeni varyantların ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğu gelişmekte olan ülkelerde aşıların birinci ve ikinci doz olarak uygulanmasının çok daha büyük bir kazanç sağlayacağını söyledi.

DSÖ özel danışmanı Dr. Bruce Aylward, “Birbiri ardına ortaya çıkan varyantlardan gördüğümüz gibi, tüm dünya hep birlikte kurtulmadığı sürece bundan kurtulamayız” dedi. “Ve aşılanma oranındaki büyük eşitsizlikle, bunu başaramayacağız.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER