A3 Haber

Prof. Ceyhan yanıtladı: Covıd-19, nezle ve gripten nasıl ayırt edilir?

Prof. Ceyhan yanıtladı: Covıd-19, nezle ve gripten nasıl ayırt edilir?

Prof. Ceyhan yanıtladı: Covıd-19, nezle ve gripten nasıl ayırt edilir?
Ekim 17
12:06 2021

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan, corona virüsü ile soğuk algınlığını ayırmanın tek yolunun test yaptırmak olduğunu söyledi. Ceyhan, “Bir aileyi bırakın, ben de ayırt edemem. Sadece Covid-19 için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız” dedi.

Çocuklarda Covid-19 vakalarındaki artışa da dikkati çeken Ceyhan, “Bunun nedeni Delta varyantının daha bulaştırıcı olması. Yoksa Delta varyantı bir mutasyonla çocukta bir şeye adapte oluyor da onun için görülüyor değil. Tamamen tek özelliği, daha hızlı bulaşıyor. Hastalık yapıcı özelliği, ölüm oranları biraz daha yüksek. ‘Çocuklarda daha ağır seyrediyor’ dediğimiz bir tablo ortaya çıkmadı. Fakat çocuk vaka fazla çünkü toplam sayı fazla. Bazı firmaların pompalamasıyla, ‘Çocuklar kapalı kalmışlar; D, C vitamini eksildi’ şeklinde haberler çıkıyor. Bunlar son derece tehlikeli. Çocukların metabolizması yetişkine benzemez, ‘Ne olacak, bir vitamin de fazladan alsın’ diyemeyiz. Çocuklardan ellerini çeksinler, uzak dursunlar. Çocuklarda herhangi bir vitamin takviyesine ihtiyaç yok. Çocuklar sadece aşıyla korunabilir. Biz de aşı için yaşın daha aşağıya indirilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Henüz grip görmedik”

Koronavirüste tablonun değiştiğine, soğuk algınlığına benzediğine değinen Ceyhan şöyle devam etti:

  • “Bu da işimizi zorlaştırdı. Geçen yıl bugüne kadar daha tedbirliydi insanlar, o yüzden solunum yoluyla bulaşan hastalıklar ciddi oranda azalmıştı. Şimdi sayılar tam pandemi öncesi döneme döndü. En az o dönem kadar ağır nezle, soğuk algınlığı vakaları görüyoruz. Buna grip deme alışkanlığı var, bu çok yanlış. Henüz Türkiye’de grip vakası görmedik. Onu da görmeye başlamadan risk gruplarının hemen grip aşısını olması lazım.”

“Ben de ayırt edemem”

Ceyhan, koronavirüs  ve soğuk algınlığının nasıl ayırt edilebileceğine dair soruyu şöyle yanıtladı:

  • “Maalesef, öyle bir ayrım yok. Bırakın bir ailenin anlamasını, ben de görsem çocukta, ‘Bu koronavirüs müdür yoksa soğuk algınlığı yapan virüs tablosu mudur’ ayırt edemem. Ayırt etmenin tek yolu var; test. Sadece Covid-19 için değil, bu virüsler için de testler var, onları da yapmak durumundasınız.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER