A3 Haber

Sümeyra’nın dramatik Frankfurt yılları ve büyük çabası tiyatroda sergilenecek: “Serçelerin Süvarisi”

Sümeyra’nın dramatik Frankfurt yılları ve büyük çabası tiyatroda sergilenecek: “Serçelerin Süvarisi”

Sümeyra’nın dramatik Frankfurt yılları ve büyük çabası tiyatroda sergilenecek: “Serçelerin Süvarisi”
Ekim 17
12:13 2021

Ruhi Su Okulu’nun en iyi öğrencisi ve ustası Sümeyra’nın yaşamı tiyatro oyunu oldu. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Türkiye’ye dönemeyen ve sürgünde genç yaşında ölen sanatçının yaşamı 29 ve 30 Ekim’de Frankfurt’taki ünlü Internationales Theater’de sahnelenecek.

Yeni Posta’da yer alan habere göre, 1990 yılında Frankfurt’ta her şeye çok erken veda etmek zorunda kalan Sümeyra Çakır’ın emek dolu dünyasının kapıları bu kez tiyatro üzerinden insanlara açılıyor. Müzikli oyun “Serçelerin Süvarisi”, sadece Sümeyra ve büyük çabasını değil, günümüz insanının aklına takılan soruları da gündeme getiriyor.

Oyunu, Sümeyra’nın yol ve hayat arkadaşı Hasan Çakır’ın katkısıyla yazıp sahneye koyan Müjdat Albak, ekip arkadaşları adına kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Sümeyra Çakır’ı 1990 yılında Frankfurt’ta yitirdiğimize dikkat çeken Müjdat Albak, bugünle geçmiş arasında Selin karakteri üzerinden bir bağ kurulduğunu vurguladı:

Kısa ama güzel bir ömrün günümüzdeki anlamı

“Selin ülkesini günümüzde yaşadığı zorluklardan dolayı terk etmek durumunda kalan tanınmış bir tiyatro ve sinema sanatçısı. Selin ve Sümeyra Çakır’ın hayatları Frankfurt kentinde buluşacak. Oyun karakteri Selin Özsu yeni gelmiş olduğu Frankfurt’ta Sümeyra Çakır üzerine bir oyun yapmaya karar verir.

Yalnız bir sanatçının yurtdışında yaşama mücadelesi ne kadar zor olabilir?

Bu iki sanatçının 30 yıl ara ile yazgıları hâlâ benzerlikler taşıyor mu?

Yurtdışında kaç sanatçıyı yitirdik? Niye? Değişen ne? Ya değişmeyenler neler? Kimler?

Selin, bütün zorluklara rağmen hazırlamış olduğu tiyatro gösterisini seyirci ile buluşturabilecek mi?

Oyunda bu sorulara yanıt veriliyor, Sümeyra’nın ömrüne de ışık tutuluyor. Sümeyra Çakır’ın eşi Hasan Çakır’ın izni ve katkıları ile gerçekleştirilen oyunda, senfonik müzik bestecisi Kerem Memişoğlu da Sümeyra’nın bir düşünü gerçekleştiriyor. Sümeyra Çakır, türkülerini vefatından 30 yıl sonra ilk kez bir klasik müzik orkestrası eşliğinde seslendiriyor.

Dış seslerde Murat Çidamlı, Yılmaz Tüzün, Serkan Taştemur karakterlere can veriyorlar. Selin rolünde Güneş Tiyatrosu kurucusu Tülay Yongacı da sesi ve oyunculuğu ile sanatçılarımızın yazgısını değiştirmek adına bir insan ömrünü sergiliyor.”

Kadro uzun süredir hazırlanıyo

Internationales Theater sahnesinde sergilenecek olan oyunun kadrosu şöyle:

Yazan: Müjdat Albak, Hasan Çakır.

Yöneten: Müjdat Albak.

Müzik: Sümeyra Çakır, Kerem Memişoğlu.

Oynayanlar: Tülay Yongacı, Deniz Köseoğlu.

Kostüm, Afiş, Tasarım: Nihan Şen.

Işık: Johannes Schmidt.

Visuals: Pola Sell.

Efekt- Ses: Soner Koçyiğit.

Reji Asistanı: Suzan Aynal.

Almanca Çeviri: İlkay Yücel.

Seslendirenler: Murat Çidamlı, Yılmaz Tüzün, Serkan Taştemur, Suzan Aynal.

Frankfurt Kültür Dairesinin destekleri ile gerçekleştirilebilen Türkçe oyunun Almanca versiyonu, kulaklık ile Alman seyircilere canlı olarak sunulacak.

Oyun, kadro, bilet ve rezervasyonla ilgili tüm bilgilerin “www.internationales-theater.de” adresinden alınabileceği belirtildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER