A3 Haber

Erdoğan’ın “istenmeyen kişi” çıkışına dört ülke ve AP’den yanıt

Erdoğan’ın “istenmeyen kişi” çıkışına dört ülke ve AP’den yanıt

Erdoğan’ın “istenmeyen kişi” çıkışına dört ülke ve AP’den yanıt
Ekim 23
22:36 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 büyükelçiliğin Kavala açıklamasıyla ilgili ‘istenmeyen kişi’ çıkışına dört ülkenin Dışişleri Bakanlıkları konu hakkında açıklamada bulunurken AP Başkanı da Erdoğan’a tepki gösterdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 büyükelçinin AİHM kararına rağmen tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’yla ilgili açıklaması hakkında, “Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini bir an önce halledeceksiniz’ dedim” ifadelerini kullanması ardından ilk yanıtlar muhatap ülkelerden İsveç ve Norveç’ten geldi.

Euronews’te yer alan habere göre, Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide, “Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı” dedi. Maseide, Türkiye’nin, Norveç’in bu davaya bakışını çok iyi bildiğini de sözlerine ekledi.

Maaseide, “Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

AFP, İsveç’ten de benzer bir açıklama geldiğini aktardı.

Her iki ülke yetkilileri de Türkiye büyükelçilerinin ülkeyi terk etmesi yönünde kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini bildirdi.

Öte yandan Avrupa Parlamentosu eski Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçilere destek verdi. Kati Pari, tüm AB’nin, ‘istenmeyen kişi’ ilan edilen büyükelçilere destek olması gerektiğini dile getirdi.

AP Başkanı’ndan açıklama

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli de, Erdoğan’ın açıklamasına “yılmayacağız” diyerek tepki gösterdi. Sassoli Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “10 büyükelçinin sınır dışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işareti. Yılmayacağız. Osman Kavala için özgürlük” ifadelerini kullandı.

ABD ve Fransa büyükelçilikleriyle Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı’ndan henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İlgili Haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER