A3 Haber

Reel sektör güveni Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi

Reel sektör güveni Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi

Reel sektör güveni Şubat’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi
Ekim 25
11:05 2021

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim’e ilişkin reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranını açıkladı. Buna göre Ekim’de reel sektör güven endeksi önceki aya göre 3.8 puan düşüşle 109.6 olarak kaydedildi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise yüzde 78 ile yatay bir görünüm sergiledi.

Reel sektör güveni Şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre reel sektör güven endeksi Ekim’de 109,6 olarak kaydedildi.

TCMB’nin değerlendirmelerine göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcaması ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 2 puan azalarak 111,3 seviyesinde gerçekleşti.

Kapasite kullanımı yatay

Kapasite kullanım oranı ise Ekim’de yüzde 78 ile bir önceki aya göre yatay bir görünüm sergiledi.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak yüzde 77,5 seviyesinde gerçekleşti.

Tüketim mallarında kapasite kullanım oranı önceki aya kıyasla yüzde 74,3 seviyesinden yüzde 75,8’e; dayanıksız tüketim mallarında ise yüzde 74’ten yüzde 76’ya yükseldi.

Buna karşın dayanıklı tüketim mallarında kapasite kullanımı Ekim’de yüzde 74,6’ya; ara mallarda yüzde 79,5’e; yatırım mallarında ise yüzde 74,8’e düştü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER