A3 Haber

Yunanistan Sevan Nişanyan’ı “istenmeyen adam” ilan etti

Yunanistan Sevan Nişanyan’ı “istenmeyen adam” ilan etti

Yunanistan Sevan Nişanyan’ı “istenmeyen adam” ilan etti
Ekim 25
10:14 2021

Yunanistan’da sığınmacı olarak yaşayan yazar Sevan Nişanyan, Yunan hükümetinin kendisini “istenmeyen adam” ilan ettiği için bir turistik gezi dönüşü ülkeye alınmadığını, kendisine bu kararın sebebinin “devlet sırrı” olduğu gerekçesiyle bildirilmediğini açıkladı.

2017 yılında Türkiye’de kaldığı açık hava cezaevinden firar ettikten sonra dört yıldır Yunanistan’ın Samos adasında yaşayan yazar Sevan Nişanyan, Balkan gezisi için gittiği Belgrad’dan uçtuğu Atina Havalimanı’nda Yunanistan hükümetinin kendisini “istenmeyen adam” ilan ettiği için ülkeye alınmadığını açıkladı.

Sevan Nişanyan, Youtube’da yaptığı haftalık Pazar sohbetinde Yunan yetkililerin bu kararı neden aldıklarını “devlet sırrı” olduğunu gerekçe göstererek kendisine bildirmediklerini söyledi.

Nişanyan, “Ulusal güvenlik açısından riskli kişi olduğum, bu nedenle Yunanistan’a giremeyeceğim, sebeplerinin ise devlet sırrı olduğunu beyan ettiler. Tahminimce şu haftalık yaptığım yayınlar Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya o devletteki bazı kişileri rahatsız ediyor ve bu rahatsızlıklarını Yunan devletine ilettiler” dedi.

Nişanyan’a göre Yunanistan’ın koyduğu giriş yasağının arkasında internetteki yer adları sözlüğüne Yunanistan’daki yer adlarını eklemesi de olabilir.

Nişanyan, geçen sene Kuzey Yunanistan ve Bulgaristan’ın yer adlarını da haritaya geçirdiğini, bu yer adlarının çok büyük bölümünün Türkçe olduğunu, kuzey Yunanistan’daki yerlerin yaklaşık yarısının Türkçe, yarısının Bulgarca olduğunu, o bölgede Yunanca yer adlarının hemen hemen bulunmadığını, Yunan hükümetinin bundan rahatsız olduğunu düşündüğünü söyledi.

Yunanistan vatandaşı olan eşi ile dört yıldır Samos adasında yaşayan Nişanyan, bundan sonraki planları hakkında bir bilgi vermedi.

Sevan Nişanyan kimdir?

21 Aralık 1956 tarihinde İstanbul’da doğan Nişanyan, Pangaltı Mıhitaryan Ermeni Okulu’nda ilköğrenimini tamamladıktan sonra Işık lisesi ve Robert Lisesi’ne gitti. Yale Üniversitesi’nde felsefe, Columbia Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi okudu.

1984-1985 yıllarında Commodore 64 adlı kişisel bilgisayarı (PC) Türkiye’ye getiren firmanın kurucusu ve yöneticisi oldu. 1998 yılında Türk turizmine kitle turizmi dışında yeni bir yön kazandırma çabası olarak görülebilecek “Küçük Oteller Kitabı” adlı kitabı yayımladı.

Türkçenin etimolojisi üzerine ilk kapsamlı bilimsel çalışma olan “Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü” adlı çalışmasının ilk baskısı 2002 yapıldı. Yine kelimelerin kökenine ilişkin makalelerini içeren “Elifin Öküzü ya da Sürprizler Kitabı” adlı ayrı bir kitabı da bulunmaktadır.

Birikim dergisinde ve The New York Times’ta yazıları yayınlandı. 2004 senesinde İnsan Hakları Derneği tarafından verilen Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’ne layık görüldü. Agos gazetesindeki köşe yazarlığı yaparken diğer yandan 2008-09 yılları arasında Taraf gazetesinde “Kelimebaz” adıyla dil ile ilgili köşe yazıları yazdı. 2008 senesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine ilişkin eleştirel görüşlere yer verdiği “Yanlış Cumhuriyet: Atatürk ve Kemalizm Üzerine 51 Soru” isimli kitabı yayınlandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER