A3 Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sokak ekonomisi projesi mahkemelik oldu: İdare mahkemesinde dava açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sokak ekonomisi projesi mahkemelik oldu: İdare mahkemesinde dava açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sokak ekonomisi projesi mahkemelik oldu: İdare mahkemesinde dava açıldı
Ekim 26
17:25 2021

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “sokak ekonomisi projesi” adıyla kamuoyuna duyurduğu ancak bir dizi tartışmayı da beraberinde getiren “Geçici Süreli İşgal Noktalarındaki Faaliyetlerin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik” mahkemelik oldu. Kent Stratejileri Merkezi koordinatörü Ali Rıza Avcan, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonucunda iptali istemiyle İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığı’na başvurdu.

A3 Haber Merkezi | İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna “sokak ekonomisi projesi” adıyla kamuoyuna duyurduğu, önce tepkiler üzerine rafa kaldırılan, bir süre soğutulduktan sonra yine meclis gündemine getirilen projenin durdurulması için idare mahkemesine başvuruldu.

İzmir Ticaret Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin haksız rekabet oluşturacağı gerekçesiyle karşı çıktıkları ancak muhalefetin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla İzmir Büyükşehir Meclisi’nde kabul edilen “Geçici Süreli İşgal Noktalarındaki Faaliyetlerin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik”, İzmir Kent Startejileri Merkezi koordinatörü Ali Rıza Avcan tarafından idare mahkemesine götürüldü.

İzmir İdare Mahkemesi Başkanlığına sunulan yürütmenin durdurulması ve iptali istemli dilekçede hukuka aykırılıklar şöyle sıralandı:

  • Sokak ekonomisi; yani seyyar satıcıların kent içindeki kamusal alanlarda serbest bir şekilde faaliyette bulunmasının önünü açma girişimi, CHP kaynaklı siyasi bir projedir.
  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce kabul edilen “Geçici Süreli İzinlendirilen Seyyar Satış Faaliyetlerinin Düzenlenmesine ilişkin Yönetmelik” konuyla ilgili mevzuata aykırıdır.
  • Kabul edilen yönetmelik, oluşturulacak komisyon eliyle her tür seyyar satıcının kent içindeki kamusal alanlarda faaliyette bulunmasını mümkün kılmaktadır.
  • Yasama organı tarafından kanunla düzenlenmiş konularda, belediyelere düzenleme yetkisi verilmediği halde, kanunda belirtilmeyen hususlar yönetmelikle düzenlenmiştir.
  • Yeri belediyece belirlenmek ve işgal harcı almak suretiyle seyyar satıcılara izin vermek ekonomik ve ticari faaliyetlerle ilgili kamu düzenini bozacaktır.
  • Hazırlanan yönetmelik, kayıt dışı ekonomiyi meşrulaştırmaktadır.
  • Yönetmelik, kamusal alanları işgal edenler arasında eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde ayrım yapmaktadır.
  • Söz konusu yönetmelik, 1988 tarihli Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi ile 1992 tarihli Avrupa Kentsel Şartı’na aykırıdır.

Dilekçede ayrıca, söz konusu yönetmeliğin Anayasa’nın 7, 8, 115 ve 124.  maddeleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve diğer ulusal mevzuata da aykırı olduğu savunuldu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER