A3 Haber

Soylu: Mahkeme kararı var yıkamıyoruz diyorlar, siz yıkın mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin

Soylu: Mahkeme kararı var yıkamıyoruz diyorlar, siz yıkın mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin

Soylu: Mahkeme kararı var yıkamıyoruz diyorlar, siz yıkın mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin
Ekim 26
16:49 2021

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, muhtarların “Metruk bina var ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz” dediğini söyledi ve “Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kadın Muhtarlar Derneği 3. Genel Kongresi’ne katıldı. açıklamalarda bulundu. Soylu, “Size bir hikayemi anlatayım mı, İnşallah sayın cumhurbaşkanımız kızmaz” diyerek 2014 yılı seçimlerindeki bir anısını anlattı.

Soylu’nun konuşması özetle şöyle:

  • İyi şeyler için kullandığımız bir cümle vardır; Allah sayılarını artırsın deriz. Aynı duayı kadın muhtarlarımız içinde yaptığımızı belirtmek isterim. Kadın kaymakam alacağız. 15 Temmuz’a kadar kadın kaymakam sayısı 35’ti, şimdi 85. Yakında alacaklarımızla birlikte inşallah 100’ü aşacağız. Bu mülki idare hayatında bir devrimdir. Her birini yapana kadar canım çıkmaktadır. Mülki idareler bir yönetici okuludur. Devletin tüm kademelerine yönetici sevk eder. Her ile bir vali yardımcısı kadın olmasını çok isteriz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da isteği o yönde.

“Erdoğan inşallah kızmaz” deyip anısını anlattı

  • 117 kadın muhtarımız vardı, bugün ise kadın muhtar sayımız 1123’tür.  Buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Kadınlar mutlaka muhtar adayı olsunlar. Size bir hikayemi anlatayım mı, İnşallah sayın cumhurbaşkanımız kızmaz. 2014 yılı seçimleri… Bir büyükşehir belediye başkanı adayımız listede kadınlara çok az yer vermiş. Nereden bilsin Cumhurbaşkanımızın kulağına gideceğini. Sayın Cumhurbaşkanımız toplantıda şu ilin listesini verir misiniz dedi. Listede 1 erkek, 2 erkek, 3 erkek, 4 erkek, 5 erkek…  5 erkeğin adını çıkarıp kadın ekleyin dedi. Bu listeyi kim yazdı dedi. Ben hakkımı kadınlardan yana kullanıyorum dedi. Oluşturmak istediğimiz farklı bir iklim var. Sosyal alanda kadınların daha çok söz sahibi olmasının önünü açmak istiyoruz. Kadın muhtarlarımızın talepleri var, bu taleplerin hepsini biz temellendirdik. Meclis’e ilettik.

“Metruk binalardan kurtuluyoruz” 

  • Uyuşturucuyla mücadelede çok önemli bir yol katettik. Metruk ve terk edilmiş binalardan mahallelerimi kurtarmak zorundayız. Beyoğlu’nda çok büyük bir bina metruk bir bina haline gelmekte, biz bu binanın etrafını tuğlayla öreceğiz, yıkmak da mümkün değil, onu metruk bir bina olmaktan kurtardık. Hepinizden ricam bu konuda cesaretli olalım. Her bir çocuğumuzun orada zehirlenmesi bizim için kabustur.

“Sen yık mahkeme arkadan gelsin” 

  • 110 bin metruk bina vardı, biz bunun 75 binden fazlasını yıktık. 15 binini de restore ettik. Geçen gün vilayetlere gidiyorum; Diyarbakır, Adana ve İstanbul da dahil olmak üzere, muhtarlarımız diyor ki “Efendim şurada metruk bina var burada metruk bina var. Ama mahkeme kararı var yıkamıyoruz.” Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Çünkü o bina orada durdukça orada uyuşturucu kullanılıyor. Vatandaş geliyor diyor ki muhtara “Bu binayı ne yapacaksın.” Muhtar “mahkeme kararı var yıkamayız” diyor. Ben de diyorum ki gece yarısı dozer gelsin yıksın kim yıktı biz nereden bilelim ya!

“Muhtarların çok işi var” 

  • Nüfusu çok yüksek olanlardan başlayıp 50 bin nüfus, 60 bin nüfus… Nüfus müdürlüğü hizmetlerini muhtarlıklara getireceğiz. Yeni bir model kurduk, bu nüfus idarelerine gittiğiniz de kiosları modernleştirdik. Onların yerine yepyeni yeni kioslar yapıyoruz. O kios üzerinden nüfus cüzdanı müracaatı da yapabilecek. “Muhtarlık ne işe yarıyor” diyenlere şunları söyleyebiliriz. Biz muhtarlıklarla afetlerde çalıştık. İnsanlar önce muhtarlıklara başvuruyor. Bir deprem oldu, anında müdahale için muhtarlıkla paylaşacaksın. Sel afetinde, İzmir depreminde… Muhtarların bize göre çok işi var. Bu topraklar var olduğu sürece muhtarlık var olacaktır. Karakollarımızda güven masası yaptık. Bunun için özel 3 bin kadın polis aldık. 10 binlerce müracaat kabul ettiler ve vatandaşlarımıza yardımcı oldular.

Kadına şiddet

  • Mahkeme kararlar veriyor kadına şiddette. Elektronik kelepçe izleme merkezi kurduk. Orada her kelepçe arkadaşlarımız tarafından takip ediliyor. Şiddet mağduruna şiddet uygulayan yaklaştığı anda kadına haber veriliyor, polise haber veriliyor, kişi aranıyor gittiğin yoldan dön diye. Kadına şiddetin en önleyici alanlarından bir tanesidir. Bu konularda iyimserlikle hareket etmeyelim, önlemimizi alalım.

Büyükelçi krizi hakkında konuştu

  • Biz güçlü bir ülkeyiz, zorlukların bizi yıldırmadığı bir ülkeyiz. Bizi bir cendereye düşürmek istiyorlar. Muhalefetin tavrını üzüntüyle karşıladığımı söylemek isterim. 10 büyükelçiye bir ‘haddinizi bilin’ deseydiniz ya.  Mesele milli mesele olunca topyekün bir arada olmak zorundayız. Neyse geri adım atmak zorunda kaldılar. Kararı ancak milletin iradesi verir. 2000 yılının başındaki Suriye bugünkü Suriye değildi, güçlü bir Suriye’ydi. Irak da öyle. Biz Türkiye olarak 2000 yılından başına bu yana şimdi daha güçlüyüz. 2000 yılında uzay çalışmalarımız yoktu, hızlı trenimiz yoktu, şehir hastanelerimiz yoktu. Bunu hep beraber yaptık.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER