Site icon A3 Haber

Demirtaş Kobani Davası’nda konuştu: Cumhurbaşkanı hükmü açıkladı

Kobani Davası 5’inci duruşma 7’nci oturum ile devam ederken söz alan Selahattin Demirtaş, davanın siyasi olduğunu bir kez daha vurgularken “Cumhurbaşkanı hem mütalaayı hem ara kararı hem de hükmü açıkladı” açıklamasında bulundu.

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişi hakkında açılan Kobani Davası’nın 5’inci duruşmasının 7’nci oturumu Sincan Cezaevi kampüsünde, 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davayı HDP’li milletvekilleri ve parti yöneticilerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütleri, kadın örgütleri takip etti. Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, diğer tutuklu siyasetçiler duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Önceki duruşmalarda tahliye edilen eski HDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici de duruşma salonunda hazır bulundu.

Pervin Oduncu: Demokratik siyaseti esas aldım ve bundan da vazgeçmedim

Duruşmada ilk savunmayı HDP eski MYK Üyesi Pervin Oduncu yaptı. AİHM’in Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında verdiği kararın uygulanmadığını hatırlatan Oduncu, “Yargı gerçekten böyle mi işliyor? Yargıya, hukuka güvenin olmadığı yerde demokratik işleyiş sağlanmıyor, demokrasinin işlemediği yerde güven oluşmuyor ve bu durumda ciddi krizler yaşanıyor. Verilerde Türkiye’nin hukukun üstünlüğü konusunda alt sıralara gerilediğini görüyoruz” dedi.

Demirtaş: Bu mahkeme hukuki karar verme yetki ve gücüne sahip değil

Duruşmada, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da tutukluluk durumuna ilişkin savunma yaptı. “Mahkemeniz herhangi bir hukuki karar verme yetkisine, gücüne sahip değil” diyen Demirtaş, “Geçen hafta boyunca bu duruşmanın sonucunun ne olacağı ülkeyi yöneten siyasetçiler tarafından siyaset kürsülerinde ilan edildi. Ülkenin Cumhurbaşkanı hem mütalaayı hem ara kararı hem de hükmü açıkladı. Onun küçük ortağı daha da ileri gitti ‘Anayasa Mahkemesi kapatılsın’ diyerek hukuka açık bir müdahale gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

“Yargı AKP-MHP’nin seçimleri kazanması için çalışıyor”

Partili arkadaşlarıyla birlikte 5 yıldır tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Bu 5 yıl birilerini hâlâ tatmin etmiş değil” diyen Selahattin Demirtaş, savunmasında şunları söyledi: “Önümüzdeki dönem Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Mahkeme ve heyeti dâhil olmak üzere, AİHM kesinleşmiş kararıyla da somutlaşmış bir durum olan siyasi kumpas davalarında görevlendirilmiş yargı mensupları AKP-MHP’nin yeniden kazanması için bir siyasi çalışma yürütüyor. Mahkemeniz çok defa ara kararında ‘AİHM kararı bizi bağlamaz’ dedi. ‘Anayasa’nın 90’ıncı maddesini tanımıyorum’ dedi. Anayasa Mahkemesini, AİHM’i tanımayan bir yargı mercii, kendisine yargı mercii diyen bir mahkeme heyeti bizi hukuk adına nasıl yargılıyor?”

“Somut delil yok, yalanlar var”

Beş yıldır konuştuklarını ve söylenecek çok şey olmadığını belirten Demirtaş, gerekli savunmaları yaptıklarını kaydetti. Mahkeme önündeki savunmaları halka karşı sorumluluk gereği yaptıklarını, kendisi dâhil tutuklu olan siyasetçileri hakkında tek bir somut delil olmadığını belirten Demirtaş, delillerin ve tanıkların yalan olduğunu söyledi.

Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ülkenin cumhurbaşkanı, AYM üyelerinin yarısından daha fazlasını atamış durumda, HSK üyelerini belirliyor. HSYK üyeleri de sizi belirliyor. Dolayısıyla buraya sizi atayan cumhurbaşkanıdır. Tüm devlet mekanizmasında güç sahibi olmuş siyasi kişi ki aynı zamanda bir partinin genel başkanı; neden durup durup bu davaya bu kadar müdahale eder? Türkiye’de başka dava mı yok? Kendisine sormak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılaması yapılan bir tek bu dosyalar mı var? Neden bırakmıyorsun hukuk işlesin, derdin ne? Derdin, bizim tutukluluğumuz üzerinden HDP’yi terörize ederek muhalefete saldırmanın bir aracı olarak kullanmak bu davayı.

Selahattin Demirtaş’ın mahkemede yaptığı savunmadan satır başları şu şekilde:

“Erdoğan’ın talimatıyla tutukluyuz” 

“Size minnet etmiyorum, meydan okuyorum”

“Sizin haddinize mi ya bizi katil ilan etmek” 

Av. Kırkazak, Efkan Ala’nın dinlenmesini isteyeceklerini söyledi

Demirtaş’ın ardından konuşan Avukat Cahit Kırkazak, ilerleyen süreçlerde AKP Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala’nın dinlenmesini talep edeceklerini söyledi.

Kırkazak “Ülkenin hukuku ve kendi kişisel durumunuz için kimseye hesap vermek zorunda olmadığınız yasada yazılı. Mesleğinize birazcık saygınız varsa bu dosyayı düşürün” dedi.

Ardından konuşan Avukat Hadi Cin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Cin ayrıca, mahkemenin AİHM kararını uygulamayarak ağır suç işlediğine dikkati çekti.

“Müvekkilleri tahliye edin”

Avukat Zeynep Sedef Özdoğan ise şunları söyledi:

Türkiye’de IŞİD hakimiyeti sağlanmaya, Taliban zihniyeti sağlanmaya çalışıyor. Ülkede gittiğim hiçbir yerde kadın göremiyorum; Bursa’da, Ölüdeniz’de, Batman’da orada burada her yerde sadece erkekler var. Burada yargılanan kadınlar bu zihniyete karşı çıktıkları için yargılanıyorlar. Burada bir siyasi anlayış yargılanıyor, somut veriler değil. Ulaş denilen gizli tanığın beyanları dışında müvekkilim Pervin hakkında iddianamede hiçbir şey yok. Nedir Ulaş’ın beyanları, ‘Adının Pervin Oduncu olduğunu ve ara ara yurt dışına çıktığını biliyorum’ demiş. Türkiye’yi IŞİD ve Taliban zihniyetine sürüklemeyin. Müvekkilleri tahliye edin.

Exit mobile version